ГоловнаГоловнеЗаконодавствоНерухомість в Україні стане розкішшю

Нерухомість в Україні стане розкішшю

Мінфін запропонував посилити оподаткування нерухомості в рамках сплати податку на розкіш

Міністерство фінансів вчора на своєму офіційному сайті оприлюднило проект правок у Податковий Кодекс. Згідно з документом, із січня 2014 року в Україні пропонується ввести податки на багатство і предмети розкоші. Це вже друга спроба уряду узаконити подібні об'єкти оподаткування - перший варіант аналогічного законопроекту влітку вже пропонувався парламенту на розгляд, проте був відкликаний в грудні у зв'язку з відставкою Кабінету Міністрів.

Новим же документом Мінфін пропонує узаконити скасування податку на нерухомість як загального збору, який вже набув чинності з 1 січня поточного року. Замість цього, законопроектом планується ввести податок на майно, який фізичні та юридичні особи платитимуть у розмірі 0,5% від оціночної вартості квартир загальною площею 200 кв. м, а також під оподаткування будуть потрапляти квартири вартості 1 тис. мінімальних заробітних плат (1,2 млн грн). Сплачувати податок буде необхідно також власникам дачних, садових і житлових будинків - площею 500 кв. м і вартістю 2,5 тис. мінімальних зарпалт (2,9 млн грн), об'єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності одного платника, - 600 кв. м і 3 тис. мінімальних зарплат (3,4 млн грн). При цьому, в документі наголошується, що сума нового податку не повинна бути менше 2% мінімальної заробітної плати (до грудня 2013 року - 1147 грн) за кожен квадратний метр загальної площі житла.

Принциповою відмінністю доопрацьованого законопроекту від його початкового відхиленого варіанту є те, що їм пропонується оподатковувати також нежитлові приміщення, розташовані на земельній ділянці, де знаходиться будинок або дача. Сплатити податок доведеться і платнику, який є власником таких приміщень загальною площею понад 500 кв. м і вартістю понад 2 тис. зарплат (2,3 млн грн).

Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», безпосередніми об'єктами оподаткування чинного місцевого податку на нерухомість є житлові будинки та квартири. Не стягується податок з житлової нерухомості, яка перебуває у державній або муніципальній власності, а також житло, яке розташоване в зонах відчуження. Зараз не потрібно сплачувати податок за дачні та садові будинки (але у випадку, якщо у власності платника знаходиться не більше одного такого об'єкта), за дитячі будинки сімейного типу, гуртожитки, будинки, де проживають багатодітні сім'ї. Базою оподаткування є виключно житлова площа об'єкта нерухомості.

Таким чином, згідно діючого податку, щороку українці повинні сплачувати за квартиру житловою площею менше 240 кв.м. - 1% від мінімальної зарплати, за житло, що перевищує цю площу - 2,7% від МОЗ. За аналогічною схемою розраховується ставка податку для житлових будинків площа менш і більш 500 кв.м.

 
Коментарі (0)