ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГНизькі тарифи заважають співпраці з МВФ

Низькі тарифи заважають співпраці з МВФ

Українські посадовці визнають, що саме низькі тарифи на газ та воду для населення не дозволяють відновити співпрацю з МВФ. Тому єдиним шляхом отримання кредиту є реалізація цих непопулярних рішень.

Низькі тарифи на газ та воду в Україні є каменем спотикання для відновлення активної співпраці з МВФ. Таку думку висловив член Комітету Верховної Ради з питань бюджету Павло Різаненко, інформує «Дело».
 
«Наразі низькі тарифи є одним з основних каменів спотикання для продовження співпраці України з МВФ. Мій прогноз: до осені вона не буде відновлена», - зазначив він.

Пан Різаненко переконаний, що відновити співпрацю з фондом можна лише шляхом виконання його вимог щодо підвищення тарифів для населення до економічно обгрунтованого рівня. Разом з тим держава повинна налагодити дієвий механізм адресної допомоги, переконаний чиновник.

«Тарифи на воду для населення мають бути ринковими, але держава зобов'язана забезпечити соціальну справедливість. Тобто, людям, які не можуть оплачувати рахунки, мають бути нараховані пільги, однак лише адресні», - підкреслив Павло Різаненко.

Подібної думки дотримується перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Геннадій Зубко, який також вважає, що підвищення тарифів сприятиме залученню інвестицій у галузь енергетики.

«На українському енергоринку зараз великі проблеми. І хоча я не підтримую наші монопольні компанії, які виробляють електроенергію, але їх ресурс, на якому ми виїжджали ще з радянських часів, тепер вичерпаний. Чому? Тому що капіталовкладення в цю галузь повинні бути дуже великими, я маю на увазі генеруючі потужності та мережі», - пояснив чиновник.

Як повідомляла «Україна Комунальна», згідно з проектом Меморандуму про економічну та фінансову політику між Україною та МВФ, для отримання фінансової допомоги Фонду, уряду потрібно підвищити тарифи на газ для населення на 40%. Зокрема, свою вимогу керівництво МВФ аргументує фінансовим становищем «Нафтогазу», який завершив 2012 рік зі збитками у 10,2 млрд грн.

 
Коментарі (0)