ГоловнаНовини ЖКГПодіїНікопольський завод феросплавів у суді бореться з тарифами на передачу електроенергії

Нікопольський завод феросплавів у суді бореться з тарифами на передачу електроенергії

АТ "Нікопольський завод феросплавів" через Окружний адміністративний суд Києва призупинив встановлення нових тарифів для НЕК "Укренерго" на передачу електроенергії та послуги диспетчерського управління на друге півріччя 2019 року
АТ "Нікопольський завод феросплавів" (НЗФ) через Окружний адміністративний суд Києва призупинив встановлення нових тарифів для НЕК "Укренерго" на передачу електроенергії та послуги диспетчерського управління на друге півріччя 2019 року. Про це повідомляє прес-служба "Укренерго". 
 
"Рішення Окружного адміністративного суду Києва призведе до колапсу нового ринку електричної енергії. Оскільки призупинені постанови Регулятора були прийняті саме для забезпечення нових алгоритмів роботи ринку", - відреагував на рішення суду Всеволод Ковальчук, керівник "Укренерго".
 
Нікопольський завод оскаржив дві постанови, якими Націонанальна комісія, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), встановила нові тарифи для "Укренерго" - з урахуванням умов нового ринку електроенергії.
 
Відповідно до тексту судового рішення, суд дійшов висновку:
 
• НКРЕКП не має повноважень для встановлення тарифів;
 
• НКРЕКП встановило необгрунтовано високі тарифи для "Укренерго"; 
 
• тариф "Укренерго" збільшує собівартість продукції НЗФ і погішує її конкурентоспроможність;
 
• за рахунок тарифу "Укренерго" субсидуються виробники "зеленої" енергії.
 
Керівник "Укренерго" пояснює, що до переходу до нового ринку ринку електроенергії в тарифі "Укренерго" не враховувались втрати електроенергії в магістральних мережах при передачі.
 
Але ці втрати покривалися за рахунок ДП "Енергоринок", яке не здійснює свою діяльність в новій моделі ринку. Саме "Енергоринок" сплачував компенсації виробникам електроенергії, які працюють за гарантованим "зеленим" тарифом (ВЕС, СЕС та інші ВДЕ).
 
До тарифу "Укренерго" включили вартість допоміжних послуг, які надають генеруючі компанії ОЕС України для забезпечення необхідного рівня резервів.
 
Перекладення витрат з "Енергоринку" до тарифів на передачу і диспетчеризацію "Укренерго" не впливає на розрахунок прогнозної вартості електроенергії. А от призупинення дії нових тарифів унеможливить оплату "зеленої" електроенергії та допоміжних послуг, тобто підтримки резервів в ОЕС України.
 

Керівник "Укренерго" впевнений, що таке рішення суду унеможливлює функціонування нової моделі ринку. 

 
Коментарі (0)