НКРЕ оптимізовує тарифи

З метою поетапного скорочення перехресного субсидування в електроенергетиці Комісією було прийнято рішення оптимізувати тарифи на електричну енергію.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики, повідомляє, що НКРЕ поетапно здійснює заходи, якими забезпечується виконання Указу Президента України від 12.03.2012 № 187 «Про Національний план дій на 2012 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 – 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава». 

Про це «У.К.» повідомили у прес-службі НКРЕ. 

Так, у квітні НКРЕ було затверджено порядок доступу до Єдиної газотранспортної системи України. Його основним принципом є забезпечення рівних прав доступу усіх суб’єктів ринку природного газу до Єдиної газотранспортної системи України. Таке рішення Комісії сприятиме реформуванню нафтогазової галузі, щоб привести принципи її функціонування у відповідність із міжнародними договорами України, а також підвищити інвестиційну привабливість. 

При цьому, для реалізації європейських стандартів вільної торгівлі природним газом, захисту прав споживачів та вибору ними постачальника газу Комісією прийнято постанову щодо визначення ступеня кваліфікації споживачів. Згідно з цією постановою впродовж 2012-2015 років здійснюватиметься поступове відкриття ринку газу, споживачі зможуть обирати постачальника, що у свою чергу дасть можливість запобігти зловживанню своїм монопольним становищем газопостачальними підприємствами. 

Водночас для упорядкування відносин між суб’єктами ринку газу НКРЕ було затверджено типові договори на:

- купівлю-продаж природного газу (між власниками та постачальниками природного газу);

- транспортування природного газу магістральними трубопроводами;

- зберігання (закачування, зберігання, відбір) природного газу;

- розподіл природного газу;

- постачання природного газу за регульованим тарифом. 

Таким чином принципово змінено підхід до врегулювання відносин на ринку газу, щоб його лібералізувати та наблизити до європейських стандартів.  

Крім того, з метою поетапного скорочення перехресного субсидування в електроенергетиці Комісією було прийнято рішення оптимізувати тарифи на електричну енергію для побутових споживачів, які витрачають понад 800 кВт∙год на місяць. 

Прийняття такого рішення дає можливість додатково захистити соціально уразливі верстви населення та наблизити тарифи на електроенергію для населення до економічно обґрунтованого рівня, а також стимулюватиме споживачів до енергозбереження

Також варто зазначити, що відповідно до Порядку застосування тарифів на електроенергію для об’єднань співвласників багатоквартирних будинків тарифи встановлені на рівні тарифів для населення. А щодо ціни на природний газ – на сьогодні ОСББ сплачують за природний газ, що використовується для приготування їжі, підігріву води, опалення індивідуального помешкання, за такими ж цінами, які встановлені для населення. 

Одночасно інформуємо, що ціна природного газу, який використовується всіма підприємствами теплоенергетики, у тому числі і модульними даховими котельнями, що належать ОСББ, для виробництва та надання членам ОСББ послуг з опалення та гарячого водопостачання є єдиною на всій території України, яка також встановлена на рівні, як для населення. Це забезпечує реалізацію прав ОСББ на ефективне управління такими будинками. 

Разом з цим, згідно з Планом заходів НКРЕ щодо організації виконання Національного плану дій на 2012 рік повідомляємо, що інші заплановані заходи наразі перебувають на стадії виконання. Вони здійснюватимуться відповідно до визначених термінів, про що буде проінформовано додатково.

 
Коментарі (1)
Александр
13 Липня 2012 p. 22:35
Пусть лучше НКРЭ обяжет всех поставщиков соблюдать требования ДБН В.2.5-20-2001. "Инженерное оборудование зданий. Газоснабжение" и заставит их установить счетчики всем потребителям. Сегодня мы платим за виртуальный газ. Нет учета - нет оплаты.