ГоловнаГоловнеЕлектроенергетикаУкраїнці зможуть заробити на сонячній енергії

Українці зможуть заробити на сонячній енергії

НКРЕ впровадила нові тарифи для фотоелектричних установок домогосподарств. Це дасть можливість побутовим споживачам продавати електроенергію дорожче, ніж профільним компаніям.

Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики (НКРЕ), затвердила розмір "зеленого тарифу" на сонячну електроенергію, що генерується фотоелектричними установками, змонтованими на дахах і фасадах домогосподарств. Відповідне рішення регулятор прийняв на засіданні в четвер. Про це «Україні Комунальній» овідомили у прес-службі відомства.

Величина "зеленого тарифу" тарифу для систем, встановлених у період з 1 квітня 2013 року по 31 грудня 2014 року включно, складе 467,21 коп. за 1 кВт-год (з ПДВ), в 2015-2019 рр . - 420,49 коп. за 1 кВт-год (з ПДВ), в 2020-2024 рр. - 373,76 коп. за 1 кВт-год (з ПДВ), в 2025-2029 рр. - 327,05 коп. за 1 кВт-год (з ПДВ).

Новий тариф буде застосовуватися для розрахунків з користувачем фотоелектричної системи за обсяг, який визначається як різниця між кількістю електроенергії, виробленої системою, і місячним споживанням домогосподарства.

Користувач побутової фотоелектричної установки зможе продавати сонячну електроенергію за "зеленим тарифом" відповідної величини, яка залежить від термінів монтажу системи, до 2030 року.

Наприклад, користувач системи, встановленої в 2014 році, отримає можливість продавати електроенергію за 467,21 коп. за 1 кВт-год на протязі 16 років, а встановленої в 2025 році - протягом п'яти років і за тарифом 327,05 коп. за 1 кВт-год.

Як повідомлялося раніше, парламент України в кінці 2012 року вніс в закон "Про електроенергетику" зміни, спрямовані на активізацію розвитку сегмента побутових дахових та фасадних фотоелектричних систем, встановлена потужність яких не перевищує 10 кВт.

Верховна Рада зобов'язала енергопостачальні компанії (обленерго) викуповувати у домогосподарств за "зеленим тарифом" електроенергію, вироблену даховими і фасадними фотоелектричними установками і не спожиту самим домогосподарством. Ця вимога поширюється на фотоелектричні установки домогосподарств, змонтовані після 31 березня 2013 року.

Парламент одночасно з наданням побутовим абонентам можливості продавати за "зеленим тарифом" сонячну електроенергію встановив більш низькі величини "зеленого тарифу" для нових комерційних сонячних електростанцій, що вводяться в експлуатацію після 31 березня 2013 року. Причина - здешевлення обладнання і, як наслідок, зниження собівартості виробленої електроенергії.

"Зелений тариф" для комерційних наземних фотоелектричних установок був зменшений на 27%, для дахових та фасадних комерційних установок потужністю більше 100 кВт - на 22%, для дахових та фасадних комерційних установок потужністю 100 кВт і менше - на 16%.

У результаті побутові споживачі електроенергії можуть продавати електроенергію, вироблювану на дахах і фасадах будівель власних домоволодінь, дорожче, ніж компанії, які експлуатують сонячні електростанції.

 
Коментарі (0)