ГоловнаНовини ЖКГМіські проектиНімці вражені швидкістю Української реформи з децентралізації

Німці вражені швидкістю Української реформи з децентралізації

Німецький експерт та керівниу програми U-LEAD Андреас фон Шуманн впевнений, що Україна досягла значних результатів у сфері децентралізації за досить короткий проміжок часу.

Українські досягнення на ниві децентралізації заслуговують на високу оцінку, враховуючи, за який короткий проміжок часу вони були здійснені. Про це заявив Андреас фон Шуманн, експерт GIZ (ФРН) та керівник програми U-LEAD під час засідання Архітектурно-містобудівної ради Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України.

«Я 40 років займаюся розвитком місцевого самоврядування у світі, але я вражений досягненнями України у цій сфері за останні два роки», — наголосив німецький експерт.

За його словами, відповідна підтримка західних інституцій, зокрема Євросоюзу, надається Україні з огляду на бажання покращити якість життя українських громадян. «Для України важливо аналізувати практику європейських країн, використовувати накопичений в ЄС позитивний досвід. Звісна річ, вам не вдасться реалізувати в Україні концепцію реформування місцевого самоврядування Франції чи Німеччини. Але ви маєте реалізувати свою українську стратегію. Переконаний, Україні це вдасться. Адже я не бачив іншої країни, яка б із більшою наполегливістю і рішучістю реалізовувала такі реформи», — зауважив Андреас фон Шуманн.

На думку німецького експерта, Україна багато досягла у процесах децентралізації. «Це складна робота, успіх якої значною мірою залежить від новостворених громад. Необхідно дбати про професіоналізацію менеджерів місцевого рівня. Потрібна розумна концепція для фінансового управління і бюджетування територій», — заявив він. За словами Андреаса фон Шуманна, важливий чинник реформи децентралізації – наявність у громадах стратегічного бачення розвитку своїх територій і підтримка цих планів місцевим населенням. Це вкрай важливо для залучення інвестицій у регіони.

Нагадаємо, що на сьогоднішній день вже створено 172 об’єднані територіальні громади, які отримують фінансову і організаційну підтримку від держави, мають прямі відносини з Державним бюджетом, а також повноваження та джерела надходжень до бюджетів як у міст обласного значення. Зокрема, у бюджетах громад, які обєдналися за перспективним планом формування громад області, залишається 60% податку на доходи фізичних осіб.

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
04 Травня 2016 p. 22:09
Думаю, що так звана децентралізація -- це чергова спроба узаконенного шахрайства: влада хоче передати на місця не стільки повноваження, скільки відповідальність. Точніше, безвідповідальність. Тепер якщо вас обманула державна установа, то вже облиште претензії до держави, адже відповідальними за місцеві державні установи будуть місцеві органи влади.