ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГНові тарифи на ЖКП «грабують» населення та комунальників, – опитування

Нові тарифи на ЖКП «грабують» населення та комунальників, – опитування

В Україні одночасно ростуть ціни на ЖКП та борги перед комунальниками. Загалом, українці вважають, що підвищення тарифів – це замкнене коло: воно спустошить їх кишені та лише збільшить збитки ЖКГ.

Кабінет Міністрів підвищує ціну на газ для населення в середньому на 73% з 1 травня, тарифи на тепло – в середньому на 40% з 1 липня, і вирівнює ціну на газ для всіх категорій споживачів, які використовують тільки газ для опалення і газ разом із центральним опаленням, на рівні 1309 грн. Це пов’язано з великими боргами «Нафтогазу» перед «Газпромом» та вимогою Міжнародного валютного фонду для надання кредиту Україні.

Спочатку українцям пообіцяли підвищувати ціни лише на гаряче водопостачання та опалення. «Тарифи на послуги ЖКГ, за винятком гарячого водопостачання і теплопостачання, в Україні підвищуватися не будуть», – на цьому наголосив Віце-прем'єр - Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман.
 
Проте, пізніше в Міненерго заговорили про збільшення ціни електроенергії для побутових споживачів. Таким чином, буде зняте фінансове навантаження з промисловості. «Сьогодні є значний перекіс у тарифах на електроенергію для населення і для промислових підприємств.... Як би нас не критикували, але подібну реформу потрібно робити і в електроенергетиці. Це буде наше наступне питання...Думаю, що цим ми займемося восени - знижувати ціну для промислових підприємств і підвищувати для населення», - заявив Міністр палива та енергетики Юрій Продан.
 
У цей час столичні теплоенергетики б’ють на сполох вже зараз – підвищення тарифів призведе до збільшення заборгованості.  В столиці тарифи на теплову енергію для потреб бюджетних установ з 1 квітня поточного року підвищені на 43,6%, до 799,97 грн/Гкал (без ПДВ), а для потреб інших споживачів (окрім населення) – на 20,3%, до 799,97 грн/Гкал (без ПДВ). Про це «Україні Комунальній» повідомили у прес-службі «Київенерго». «Відповідну Постанову №247 від 31 березня 2014 року прийняла Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг. Таким чином, з 1 травня ц. р. ці категорії споживачів отримають нові платіжні документи» - пояснюється у повідомленні.
 
Нагадаємо, заборгованість за тепло лише бюджетних організацій станом на 1 квітня у Києві складає 798,8 млн грн. За данними «Київенерго», це на 45% перевищує аналогічні показники минулого року.
 
«Україна Комунальна» поцікавилася думкою читачів, до чого призведе підвищення тарифів на ЖКП.
 
Більшість читачів «України Комунальної» (40%)  вважають, що підвищення цін спустошить їх кишені, а ЖКГ все одно залишиться у збитках. 21% респондентів має думку, що зростання цін на ЖКП не не допоможе галузі, а собівартість послуг буде і далі підвищуватись. 20% людей переконані, що нові тарифи істотно знизять рівень платіжної дисципліни. 11% читачів впевнені, що підвищення цін необхідне, оскільки підприємства галузі мусять гасити борги. 5% опитуваних вважають, що зростання цін дозволить провести модернізацію галузі. Лише 4% користувачів «України  Комунальної» сподіваються, що підвищення тарифів покращить якість послуг.
 
Коментарі (1)
Sergiy
22 Квітня 2014 p. 12:22
Для того щоб кишені не спустошувалися необхідно вирішити проблему обліку споживання та вливу споживача на рівень споживання енергоносіїв та води. Чим вищі тарифи тим швидше окупляться витрати у споживача на облік та енергозберігаючі заходи.Хоча якщо буде підписаний лобіський законопроект 4644-д, то монополіст прийде в квартири. Тоді точно спустошаться кишені оскільки інтереси у монополіста та споживача в квартирі кардинально протилежні.