ГоловнаКоментаріГазопостачанняНових цін на російський газ потрібно вимагати у суді

Нових цін на російський газ потрібно вимагати у суді

Юристи впевнені, що лише через суд Україна зможе розірвати газовий контракт 2009 року, та доcягнути нижчих цін на російський газ. За словами фахівців, шанси виграти справу складають 99%.

Україна може виграти Стокгольмський арбітражний суд у разі подання НАК «Нафтогаз України» позову проти російського газового монополіста ВАТ «Газпром» з вимогою розірвати підписаний у січні 2009 року контракт на постачання газу. Про це на прес-конференції в «УНІАН» заявили – юрист, народний депутат Олег Канівець, голова Українського юридичного товариства Олег Березюк та кандидат юридичних наук Станіслав Батрин.

«99% переможного результату в Стокгольмі, 1% залишимо на політичну складову Російської Федерації на процес», – сказав пан Батрин. Він також зазначив, що Кабінет Міністрів повинен ініціювати звернення «Нафтогазу» до Стокгольмського суду.

«Якщо контракт буде визнаний недійсним, то потрібно буде виходити з того, що ми зможемо заплатити Російській Федерації за 5 років з розрахунку цін, які існували на кінець 2008 року. Є різниця між 400 та 170. Ці гроші мають бути нам перераховані та повернуті в Україну», - вважає юрист.

Учасники прес-конференції підтримали пана Батрина, назвавши цю позицію захистом інтересів громадян України. Нагадаємо, раніше юрист подав до суду на Кабмін та Фонд держмайна з вимогою визнати недійсним контракт на постачання газу від 2009 року між «Газпромом» та «Нафтогазом», тому що він суперечить інтересам України. У разі позитивного рішення суду по цій справі уряд повинен зобов'язати вітчизняного газового монополіста подати позов до Стокгольмського арбітражного суду.

Читайте також: Україна розраховує на «газпромівські» аванси

Нагадаємо, раніше Віце-прем'єр-міністр Юрій Бойко заявляв, що в України немає формальних підстав для того, щоб звернутися до Стокгольмського арбітражу щодо розірвання газових контрактів 2009 року.

«Тому що ті дикі пункти, на підставі яких можна було піти до суду, були прибрані, коли підписувалися харківські угоди. Я маю на увазі штрафи. А ось пункти, які стосуються ціни: сьогодні ціна у нас на межі 406 доларів («У.К.» - станом на кінець квітня), така ж ціна, або трохи вища, сьогодні на кордоні з Угорщиною, Словаччиною, Польщею і т.д. Так от, якби ціна була на 100 доларів вищою (тобто без харківської знижки), то ми б пішли до суду. А так як у нас ціни зіставні, тому й немає аргументів», - пояснив пан Бойко.

Також слід зазначити, що приводом для судового розгляду між «Газпромом» і «Нафтогазом» може стати не лише газовий контракт 2009 року. Так, згідно з балансом газу на поточний рік Україна планує імпортувати 27,3 млрд куб м. З них у «Газпрому» «Нафтогаз» закупить тільки 18 млрд куб м, ще 8 млрд імпортує компанія Ostchem бізнесмена Дмитра Фірташа. Решта 1,3 млрд куб м палива імпортують за реверсною схемою у німецького газового трейдера RWE.

Читайте також: Україні загрожують нові штрафи за недобір газу

Згідно з умовами вищезгаданого контракту «Нафтогаз» зобов'язаний викуповувати у «Газпрому» не менше 41,6 млрд куб м газу на рік. У Києві ж підрахували, що контракти дозволяють купувати у Росії 33 млрд куб м, але цей обсяг не обов'язково повинен бути викуплений лише «Нафтогазом». Отже, нинішнє скорочення імпорту газу можна розглядати як порушення умов контракту навіть за українськими розрахунками.

Однак, президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук, переконаний, що Україна свідомо йде на такі ризики, адже у випадку судового позову від «Газпрому», на користь Києва можна використовувати той факт, що реверсний газ – російського походження. «При вмілій постановці цих питань, українські юристи можуть відстояти наші позиції, коли Росія подасть позов до Арбітражного суду, і показати, що ми виконали зобов'язання, тобто купили російський газ, але за іншою ціною», - пояснив експерт.

 
Коментарі (0)