ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняУкраїна скорочує імпорт газу

Україна скорочує імпорт газу

Цього місяця Україна має намір імпортувати 860,10 млн куб м газу, з яких близько 100 млн куб м буде імпортовано з Європи, решта об'ємів з Росії. Загальні обсяги імпорту газу за попередній місяць склали 920 млн куб м.

У травні Україна має намір імпортувати газ в обсязі 860,10 млн куб м газу. Про це свідчить скоригований баланс газу (на травень 2013 року) станом на 14 травня, текстом якого володіє «Дзеркало Тижня».

Зокрема, НАК «Нафтогаз України» планує закупити в цьому місяці 500 млн куб м, з яких у ВАТ «Газпром» 400 млн куб м, ще 100 млн куб м – з інших джерел (мається на увазі імпорт газу за реверсною схемою з Європи). Надходження від компанії OstChem Gas Trading AG плануються в обсязі 360,10 млн куб м. Крім того, відбір газу з підземних сховищ (ПСГ) на території України планується в обсязі 421,96 млн куб м.

Слід зазначити, що у квітні імпорт російського природного газу в країну становив трохи більше 800 млн куб м. Імпорт газу з Європи склав рекордні 120,1 млн куб м.

Відбір палива планується в обсязі всього 14, млн куб. м. Закачування газу в підземні сховища планується в обсязі 489,14 млн куб м (практично весь обсяг газу власного видобутку – належить «Нафтогазу»).

Нагадаємо, наприкінці квітня голова правління компанії Євген Бакулін заявив, що компанія не планує в травні закуповувати значні обсяги російського газу для подальшого закачування в підземні сховища. За його словами, той обсяг, який необхідний для проходження опалювального сезону в 2013 – 2014 років «ми закачати встигнемо».

Як відомо, у 2013 році Україна має намір імпортувати, згідно з балансом розподілу газу, 30 – 32,5 млрд куб м газу (з різних джерел поставок), газ власного видобутку складе 23 млрд куб м.

Нагадаємо, у 2012 році прогнозний баланс передбачав імпорт «Нафтогазом» 27 млрд куб м газу, ще понад 8 млрд куб м повинна була імпортувати компанія Ostchem Holding Limited.

Згідно з контрактом між «Нафтогазом» та «Газпромом» від 2009 року, українська сторона зобов’язана імпортувати 52 млрд куб м газу на рік. Мінімальні зобов'язання передбачають імпорт 41,6 млрд куб м палива. Контракт також передбачає зниження за домовленістю сторін контрактного обсягу закупівлі газу максимум на 20%, при цьому така угода має бути укладена не пізніше, ніж за шість місяців до початку року поставки.

 
Коментарі (0)