ГоловнаПублікаціїФінансування ЖКГНовий уряд та старе ЖКГ. Хто кого?

Новий уряд та старе ЖКГ. Хто кого?

На минулому тижні, народні депутати України під час засідання Верховної Ради проголосували за призначення членів нового Кабінету міністрів. Голосували за склад уряду списком. За відповідне рішення віддали 239 голосів.

До цього депутати відправили у відставку уряд Арсенія Яценюка, а Володимира Гройсмана призначили новим главою уряду. Того ж дня, але тільки з третьої спроби нардепи ухвалили програму діяльності Кабінету Міністрів під керівництвом Володимира Гройсмана. "За" проголосували 243 депутати. Таким чином парламент дав імунітет цьому уряду на один рік. Згідно зі статтею 87 Конституції України, Верховна Рада не може розглядати питання відповідальності Кабінету Міністрів протягом року після затвердження програми його діяльності.

"Цей уряд має стати владою нової якості, яка відповідає за свої дії та результат. Присягаю у тому, що буду служити українському народу і все зроблю для того, щоб ні вам, ні президенту, ні українському народу не було соромно за мою роботу", - пообіцяв Гройсман, вступаючи на посаду Прем’єр-міністра.

"Ганьба всім тим, хто за 24 роки не дали людям жити по-людськи. Те, що ви тут бовтаєте, це ганьба", - додав він. - "Я вам покажу, що таке управління державою"

Схожі за рівнем пафосу заяви робили багато українських прем'єрів, правда, згодом все відбувалося навпаки. До речі, екс-прем'єр Арсеній Яценюк на 100% упевнений, що його Кабмін був одним з найкращих за роки незалежності. Щоб хоч якось оцінити потенціал нового уряду, можна для початку прочитати і проаналізувати програму його діяльності, щоб мати більш об'єктивне уявлення, що ж чекає на українців в житлово-комунальному господарстві  найближчим часом.

Отже, реформування енергетики та подальше зміцнення енергонезалежності Володимир Гройсман та компанія бачать наступним чином.

Крок 1. Забезпечення виконання зобов’язань у рамках приєднання до Третього енергетичного пакета, зокрема, реорганізація НАК "Нафтогаз Україна", розділення різних видів діяльності (видобування і транспортування газу, передача і розподіл електроенергії), надання доступу до газотранспортної інфраструктури.

Крок 2. Ліквідація перехресного субсидіювання, забезпечення прозорості встановлення тарифів та ефективної системи надання адресних субсидій, запровадження комерційного обліку ресурсів. Запровадження ефективних правил та механізмів регулювання ринку, прозорої роботи незалежного регулятора, забезпечення прозорості видобувних галузей. Повний аудит договорів про спільну діяльність, продаж відкликаних договорів на відкритих аукціонах. Створення прозорих та конкурентних умов для залучення інвестицій у галузь.

Крок 3. Приватизація вугледобувних підприємств. Ліквідація або консервація неприватизованих шахт із забезпеченням соціальної підтримки вивільнених працівників.

Крок 4. Реалізація плану дій з енергоефективності, зокрема, стимулювання виробництва електроенергії з відновлюваних та нетрадиційних джерел, підтримка проектів у рамках енергосервісних контрактів, стимулювання зменшення споживання енергії, імплементація законодавства ЄС щодо енергетичної енергоефективності будівель, залучення приватних інвестицій у підвищення енергоефективності об’єктів державної та комунальної власності.

Якщо порівняти цей рецепт реформування енергетики уряду Гройсмана з розділом 7 Програми Кабінету Міністрів України на чолі з Арсенієм Яценюком, яка була затверджена голосами 269 народних депутатів 11 грудня 2014 року з першої спроби, то якихось особливих відмінностей не помітно взагалі. Та ж сама реорганізація НАК "Нафтогаз України" відповідно до Третього енергетичного пакета ЄС, та ж сама ліквідація перехресного субсидіювання, забезпечення прозорості встановлення тарифів та ефективної системи надання адресних субсидій, запровадження комерційного обліку ресурсів, та ж сама імплементація законодавства ЄС щодо енергетичної енергоефективності будівель. Якщо перед новим урядом Гройсмана стоять завдання, які ставилися перед урядом Яценюка в грудні 2014 року, але залишаються досі не виконаними, то може і не такий успішний уряд був у Вас, Арсенію Петровичу?

До речі, на відміну від грудневої 2014 року Програми діяльності уряду Арсенія Яценюка, в квітневій 2016 року в Програмі діяльності уряду Володимир Гройсман таки згадав, що є така галузь національної економіки України як житлово-комунальне господарство та присвятив ньому навіть цілий розділ XIV Програми діяльності, який має назву «Забезпечення громадян комунальними послугами та реформування житлової політики». Рятувати ЖКГ від остаточного краху Володимир Гройсман збирається шляхом:

1) забезпечення ефективного управління багатоквартирними будинками, розвиток та реалізація програм будівництва доступного житла, запровадження ринкових умов у сфері управління житлом,

2) забезпечення прозорості ціноутворення у сфері комунальних послуг, запровадження їх комерційного обліку. Удосконалення механізмів тарифного та ліцензійного регулювання діяльності суб’єктів у сфері комунальних послуг, запровадження стимулюючого ціноутворення, зокрема з метою фінансування модернізації комунальної інфраструктури.

3) розв’язання проблем заборгованості з компенсації різниці в тарифах. Ефективна система підтримки соціально незахищених верств населення з оплати комунальних послуг. Вирішення проблеми простроченої заборгованості щодо компенсації різниці в тарифах.

4) забезпечення ефективної системи максимального повторного використання твердих побутових відходів у господарському обігу як вторинних ресурсів, збільшення частки їх утилізації.

Такі кроки по забезпеченню громадян комунальними послугами та шляхи реформування житлової політики повністю відповідають змісту однойменного розділу XIV Угоди про коаліцію депутатських фракцій «Європейська Україна», підписаної 27.11.2014 року п’ятьма фракціями політичних сил, що увійшли до Верховної Ради України VIII скликання за результатами позачергових виборів в жовтні 2014 року.

Як позитив також слід відмітити, що уряд Володимира Гройсмана ставить питання вирішення проблеми простроченої заборгованості щодо компенсації різниці в тарифах як одне з основних направлень діяльності уряді в сфері ЖКГ, адже це питання є нагальним і його подальше не вирішення може призвести к тотальному банкрутству підприємств теплоенерго та водоканалів.  Загальна заборгованість різниці в тарифах перед зазначеними підприємствами внаслідок застосування не економічно обґрунтованих тарифів на теплову енергію станом на 1 січня 2015 року складає 2,4 млрд. гривень, на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення 4,0 млрд. гривень. Але попри прийняту 4 червня 2015 року минулим складом уряду Постанову № 375, якою намагалися врегулювати питання погашення у 2015 році заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, опалення та постачання гарячої води, послуги з централізованого водопостачання, водовідведення, що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню, Арсенію Яценюку так і не вдалося повністю ліквідувати прострочену заборгованість  щодо компенсації різниці в тарифах. Тож естафету про вирішенню цієї проблеми прийняв уряд Володимира Гройсмана, який зобов’язаний вирішити  це питання до 1 липня 2017 року, адже до цього його зобов’язує норма п. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законів України у сфері комунальних послуг» № 626-VIII від 16.07.2015 року.

Тож, як бачимо, Програма діяльності уряду Володимира Гройсмана не є революційним документом, вона більше нагадує декларацію про хороші наміри – новий прем'єр хоче в найкоротші терміни вивести країну з кризи, наздогнати і перегнати. І зробити все дуже ефективно! Звідси висновок, що програму писали, виходячи з принципів: вважатися реформатором, сподобатися українським громадянам, отримати під неї багато грошей, але при цьому ні за що не відповідати. Але як вчить світова та українська народна мудрість: святкує той, хто святкує останній!

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
26 Квітня 2016 p. 17:24
Трава ще не виросла, а вже цілими днями чутно рев мотокосарок. Виникає підозра, що в Києві шляхом витрачання грошей на нібито скошування трави відбувається розкрадання бюджетних грошей або "відмивання".