ГоловнаКоментаріГазопостачанняІнтеграція до європейського енергоринку врятує ГТС

Інтеграція до європейського енергоринку врятує ГТС

Мета реформи української газотранспортної системи – ефективне приєднання її до європейської ГТС, а також залучення європейських компаній до управління українськими транзитними мережами.

Стабільну роботу української газотранспортної системи забезпечить інтеграція до європейського енергоринку. У цьому переконаний глава НАК «Нафтогазу України» Андрій Коболєв.

«Російський проект «Північний потік» вже позбавив українську ГТС 30-40 млрд куб. м транзиту на рік. Сьогодні Росія лобіює добудову «Південного потоку», це дозволить їй ще зменшити використання транзитних потужностей України. Вихід для нас – інтеграція до газового ринку ЄС», – заявив очільник «Нафтогазу».

За словами Андрія Коболєва, одним із стратегічних завдань є перенесення точки отримання газу Європою на схід України та надання послуг транзиту не «Газпрому», а європейським споживачам.

Цієї мети можливо досягти лише за умови реформування галузі, зокрема, створення окремих юридичних осіб, які будуть займатися виключно транспортуванням та збереженням газу.

Читайте також: ЖКГ гартують законодавчими та тарифними змінами

Голова правління «Нафтогазу» відмітив, що залучення європейських партнерів до управління транзитом та зберіганням газу не лише спростить пошук коштів для модернізації системи, а й стимулюватиме європейських споживачів газу використовувати український напрям транзиту.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, 4 липня, парламентарії прийняли у першому читанні законопроект щодо реформування «Нафтогазу», який передбачає створення на базі компанії кількох підприємств для транспорування і збереження «блакитного» палива.

Зауважимо, Україна серйозно занепокоїлася через активізацію будівництва Росією газопроводу «Південний потік». І причини для хвилювань цілком реальні, адже Москва продовжує вести переговори з кожною з країн, де планується прокладання газопроводу. Вони залишаються непевними без наявності беззастережної згоди Єврокомісії на реалізацію проекту, однак подекуди дають результати. Зокрема, вже укладено остаточне інвестиційне рішення щодо будівництва газопроводу «Південний потік» на території Австрії. Днями до прихильників проекту додалася і Угорщина.

Тамтешній Прем’єр-міністр Віктор Орбан заявив, що його країна будуватиме свою частину газопроводу.

«Той, хто сказав, що ми не повинні будувати «Південний потік», має запропонувати альтернативу щодо того, як ми маємо жити без енергетики» - аргументував він.

Ця заява пана Орбана підтверджує наявність розбіжностей у Євросоюзі щодо цього газогону і дає підстави вважати, що Європа втрачає енергетичну волю.

 
Коментарі (0)