Про проект «Київ і кияни»

Пропонуємо киянам та всім небайдужим долучитися до важливого та цікавого соціологічного проекту "Київ і кияни". Подробиці - нижче розповість автор проекту.

Запрошую до спільної альтруїстичної роботі.

Нещодавно з Євгеном Копатько давали прес-конференцію про наш з ним вистражданий проект «Київ і кияни». Ідея народилася майже 1,5 роки тому, після одного із заходів по київській тематиці. За нашим задумом (ніким на даний момент не фінансованому, крім нас самих, а суто породженому допитливої натурою і науковою цікавістю), цей проект буде довгостроковим, з регулярними вимірами різних показників в столиці за такими блоками:
- Соціальне самопочуття
- Електоральні настрої
- Соціокультурний портрет киян
- Місцеве самоврядування
- Історичний вигляд

І так, блок «Соціальне самопочуття»

У даний час в Києві співвідношення корінного і некорінного населення - 45% на 55% (мова про респондентів, які мають київську реєстрацію). У структурі корінного населення 42% городян, у яких  і мати, і батько народилися в Києві.

Переважна національність серед усіх киян - українці (90% - корінних і 83% - некорінних). У той же час, мова спілкування в родині у 53% корінних киян - українська. Для некорінних жителів найбільш характерна ситуація - вживання обох мов в рівній мірі (39%).

80% киян переконані, що Україна перебуває у стані масштабної кризи: 34% вважають, що криза тільки починається, 46%, що вона вже в точці апогею. Причому, в порівнянні з березнем, частка тих, хто вважає, що криза тільки починається, збільшилася, а частка тих, хто вважає, що зараз її пік, зменшилася. Лише кожен десятий опитаний (9%) вважає, що країна поступово виходить з кризи.

У даний час жителі Києва відчувають суперечливі почуття: з одного боку негативні - тривогу (47%), страх (19%), розгубленість (16%), песимізм (12%), безвихідь (9%); з іншого - сподівання (44%), оптимізм (18%), впевненість (12%).

Більшість мешканців столиці (58%) відзначають погіршення рівня особистої безпеки у зв'язку з подіями останніх 4-х місяців

Найбільш страшними можливими наслідками поточної кризи кияни вважають збройний конфлікт (68%) і зростання цін/інфляцію (44%), також жителі столиці побоюються можливої паніки і хаосу (28%), безробіття/втрати роботи (27%), зростання злочинності (18%), зупинення промисловості (15%).

А тепер про спільну альтруїстичну роботу - запрошуємо психологів, журналістів, який ЗНАЮТЬ і ЛЮБЛЯТЬ Київ, спільно поміркувати над інтерпретацією отриманих нами даних.

 
Коментарі (0)