ГоловнаНовини ЖКГБудівництвоОбсяги будівництва житла досягли докризового рівня – Близнюк

Обсяги будівництва житла досягли докризового рівня – Близнюк

При цьому, за словами міністра, держава працює над створенням нових фінансово-кредитних механізмів для стимулювання попиту на житло

Обсяги житлового будівництва у 2011 році досягли докризового рівня.

Про це повідомив Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк під час брифінгу в Кабінеті Міністрів 29 лютого, інформує прес-служба Мінрегіону.

«За даними Держстату, за підсумками минулого року введено в експлуатацію 9,41 мільйонів метрів квадратних загальної площі житла. Це на 0,8 % більше, ніж 2010 року. Якщо не враховувати введених в експлуатацію індивідуальних житлових будинків, споруджених у попередні роки, зростання ще більше – на 43,5 %», – наголосив А.Близнюк.

Він додав, що за рахунок коштів держбюджету у 2011 році введено в експлуатацію менше відсотка – 0,8 % загального обсягу житла. Однак, це у 2,2 рази більше, ніж 2010 року.

А.Близнюк уточнив, що при цьому не враховується житло, введене в експлуатацію в результаті реалізації Державної цільової соціально-економічної програми будівництва (придбання) доступного житла на 2010-2017 рр., Державної програми забезпечення молоді житлом на 2002-2012 рр. та бюджетної програми пільгового кредитування індивідуальних сільських забудовників.

При цьому, за словами міністра, держава працює над створенням нових фінансово-кредитних механізмів для стимулювання попиту на житло.

«Надзвичайно актуальним сьогодні є відновлення довіри до забудовників. Це пожвавить попит та, відповідно, темпи зростання житлового будівництва. При цьому одним з основних завдань держави залишається створення нових фінансово-кредитних механізмів для стимулювання попиту на житло», – зазначив міністр.

Він уточнив, що серед таких механізмів і довгострокове – на 20-30 років –  іпотечне кредитування із низькою відсотковою ставкою, 5 – 10% річних. А також всебічне створення у країні умов для появи платоспроможного споживача.

Очільник Мінрегіону нагадав, що 2009 року створено нормативно-правову базу для запровадження механізму оренди житла з викупом.

 

Ольга Гальчинська

 
Коментарі (0)