ГоловнаКоментаріТеплоенергетикаОлігархи проти «позитивної» енергетики

Олігархи проти «позитивної» енергетики

Розвиток відновлюваної енергетики, зокрема вітроенергетики, блокується тому, що не вигідний українським олігархам.

Розвиток відновлюваної енергетики, зокрема вітроенергетики, блокується тому, що не вигідний українським олігархам. Таку думку висловив член комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, народний депутат від фракції «БЮТ-Батьківщина» Олександр Гудима.

За словами парламентарія, сьогодні питання розвитку вітроенергетики гальмується через те, що воно не входить у сферу інтересів так званої «сім’ї».

Олександр Гудима також нагадав про закон про біогаз. «Це не лише вітроенергетика, адже був сумнозвісний скандальний закон про біогаз, який був прийнятий 340 голосами, а Президент наклав на нього вето», – додав він.

Читайте також: Енергоефективність в кредитних руках

Він зауважив, що українським олігархам, які монополізували ринок електроенергетики, не вигідно мати конкурентів, які займаються розвитком джерел відновлювальної енергії. І винятком тут є лише сонячна енергетика. «Пану Ахметову, який монополізував всю електроенергетику та виробляє її переважно за допомогою вугілля, абсолютно невигідно мати конкурентів. Ще з паном Клюєвим, який займається енергією сонця, якось поділився – з усіма іншими ділитися не хоче. Отже, це є грубе втручання одного з найпотужніших гравців з метою недопущення чесної конкуренції», – зауважив політик.

Він також зазначив, що сонячна електроенергія є перспективнішою для України. «Як не мене, вона має більший потенціал в Україні. І вибір на її користь, я вважаю, є правильним. Але біогаз має потенціал ще більший, ніж сонячна енергетика. Але тим не менше, не хочуть пускати конкурентів», – сказав Олександр Гудима.

Читайте також: Біогаз на зміну традиціям

Водночас він зауважив, що вітроенергетика є менш перспективною, адже тут є певні зони, де сила вітру є такою, де такі установки є ефективними, а є такі, де й навпаки. «Якщо говорити з точки зору потенціалу та з точки зору капіталовкладень, то я, на жаль, не можу поставити вітроенергетику ні на перше, ні на друге місце. Вона входить до п’ятірки перспективних напрямів нетрадиційної енергетики, і я за те, щоб уряд  давав зелене світло і вітроенергетиці», – додав він.
Нагадаємо, голова правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков висловив думку, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості незацікавлене в розвитку відновлювальної енергетики, зокрема вітороенергетики, в Україні. «Міністерство палива та енергетики не сприймає жодним чином пропозиції Державного комітету з енергоефективності… Вітроенергентика може перекрити навіть ту стратегію (Стратегія енергозбереження до 2030 року), яку пропонує сьогодні Державний комітет з енергоефективності», – зазначив експерт.

Джерело: УНН

 
Коментарі (0)