ГоловнаКоментаріГазопостачанняУряд констатував успіх реформи енергетичного сектору

Уряд констатував успіх реформи енергетичного сектору

Уряд розповів громадянам про основну причину купівлі природного газу в Європі – це вдвічі менша ціна, ніж запропонована «Газпромом». Крім того, чиновники наголошують, що попри застереження, все ж вдалося реформувати енергетичний сектор.
Україна сьогодні купує природний газ вдвічі дешевше у європейських споживачів, ніж у Російської Федерації. Про це заявив Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.
 
Чиновник вкотре наголосив, що «блакитне» паливо європейських постачальників для України коштує 250 дол за тис. куб. м, замість 500 дол – вартості російського палива.
 
«Нас лякали тим, що ми не пройдемо зиму і замерзнемо, тому що Росія відключить газ, а іншого джерела постачання у нас немає. Вже не кажучи про ціну газу, яка була 500 доларів за тисячу кубічних метрів газу. Зараз ми позбавилися від російського газового диктату», - наголосив Арсеній Яценюк.
 
Поміж тим, чиновник наголосив: «Ми наповнили наші газові сховища. Ми погасили борги. І ми подали на Росію в суд за несправедливий газовий контракт і за несправедливий контракт по транзиту природного газу територією України».
 
Прем’єр не оминув і реформу енергетичного сектору, реалізацію якої пан Яценюк вважає успішною.
 
«Нам розповідали про те, що наша енергетична реформа не буде мати жодного результату і що газу в наших сховищах не вистачить, щоб пережити цю зиму. В результаті кожного дня ми з вами споживаємо на 25% газу менше, ніж в минулому році. Скажу вам, скільки це вартує в грошах. Це на 11 мільйонів доларів менше кожного дня ми платимо за газ. А протягом опалювального сезону Україна додатково збереже 2 мільярди американських доларів, які раніше ми платили російському «Газпрому», на що Росія купувала танки і постачала зброю і своїх бойовиків в військовій агресії проти України», - сказав Глава уряду.
 
 
Нагадаємо, НАК «Нафтогаз України» може отримати російський газ зі знижкою. «Газпром» зараз буде намагатися зберегти та втримати свій ринок, частину якого вже втрачає, і на цьому може зіграти Україна. Про це заявив експерт з енергозбереження «Реанімаційного пакета реформ» Святослав Павлюк.
 
«Навіть та ціна, за якою ми зараз купуємо газ у Європейського Союзу за реверсом, є нижчою, ніж ціна за контрактом на східному кордоні, тому за бажання вона може бути знижена на ціну транспортування. Зараз «Нафтогаз», мабуть, вибудовує нову лінію закупівель. З іншого боку, «Газпром» стоїть перед ризиком значної втрати частини європейського ринку», – сказав експерт.
 
Коментарі (1)
Коля Пухов
16 Грудня 2015 p. 20:26

Зауваження щодо "договорів" з держустановами. Кожна держустанова (юридична особа) регулярно проходить процедуру так званої ліквідації -- після переобліку держустанова змінює код ЄДРПОУ. При цьому всі укладені договори з "ліквідованою" держустановою стають не дійсними, тобто підлягають переукладанню з "новоствореною" юридичною особою. -------Ви можете уявити ситуацію, щоб людина, яка має певні борги і обов"язки, раптом за своїм бажанням змінила свій паспорт, і тільки завдяки цьому відразу позбулася усіх своїх боргів і обов"язків?