ГоловнаНовини ЖКГОпалювальний сезон 2023-2024Опалювальний сезон у Черкасах може розпочатися з потопу

Опалювальний сезон у Черкасах може розпочатися з потопу

Холодними батареями та затопленими квартирами можуть зустріти цьогорічний опалювальний сезон черкасці, бо мережі черкаських багатоповерхівок не пройшли гідравлічних випробовувань та не готові до зими.

Про це йдеться у публікації, надрукованій виданням «Вечірні Черкаси».

Як зазначається у матеріалі, протягом літа гідравлічних випробувань внутрішньобудинкових мереж зроблено не було. Отже, спеціалісти КПТМ «Черкаситеплокомуненерго» та Черкаської ТЕЦ відмовляються підписувати акти підготовки багатоповерхівок до зими. Причому вартість цих послуг входить у квартплату, яку сплачують СУБам черкасці.

«СУБи винайняли підрядників, які мали виконати роботи з випробування внутрішньобудинкових мереж. Однак вони цього не зробили. Ми не підписали жодного акту готовності будинків до опалювального сезону, – зауважує директор КПТМ «Черкаситеплокомуненерго» Павло Карась. – Якщо вони не проведуть гідравлічних випробувань до початку сезону, ми просто не подамо теплоносій на будинки. Ми не хочемо через халатність СУБів відповідати за холод у квартирах городян чи порвані мережі та залиті помешкання».

Підтверджують цю ситуацію і на Черкаській ТЕЦ, більше того, підприємство відкликає свої підписи, які авансом поставило на актах підготовки будинків до зими.

Але директор департаменту житлово-комунального комплексу Черкаського міськвиконкому Олександр Риджаніч запевняє: 95% черкаських багатоповерхівок до зими готові.

«На сьогодні не випробувані лише ті мережі, які проходять через квартири мешканців. Але вони ніколи не випробовуються, в основному це робилося при здачі будинків у експлуатацію. Таку вимогу цьогоріч поставило перед нами «Черкаситеплокомуненерго». Хіба те, що ми не проводили випробувань, заважає подавати тепло на будинки? – пояснює Олександр Риджаніч. – За експлуатацію внутрішньобудинкових мереж відповідають СУБи, й усі пошкодження, які трапляться при подачі тепла, будуть ними ліквідовані».

Колишній директор департаменту ЖКГ Василь Старіков претензії Черкаської ТЕЦ та «Черкаситеплокомуненерго» вважає абсолютно справедливими.

«Акти готовності будинків до зими повинні готувати СУБи разом із представником Черкаської ТЕЦ чи «Черкаситеплокомуненерго» залежно від того, хто з цих підприємств подає тепло будинку. Затверджує ці акти обласна житлово-комунальна інспекція. Це обов'язкова процедура, і ми раніше це кожного року робили, – ділиться Василь Старіков. – Зрозуміло, що у першу чергу промивали проблемні будинки, мешканці яких скаржилися на якість теплопостачання. Мережі висоток, у яких проблем не було, могли і не промивати, але лише за згоди представника підприємства-тепловика».

Однак міський голова Сергій Одарич усі заяви та хвилювання підприємств-теплопостачальників називає завчасними та безпідставними.

«Процес випробування внутрішньобудинкових мереж іде цілком нормально, як і у попередні роки. Ніяких відхилень немає. Будинки готуються, здаються, системи випробовуються. Я не бачу сьогодні жодних причин для хвилювань», – заспокоює міський голова.

Джерело – «ПроЧерк» 

 
Коментарі (0)