ГоловнаКоментаріОпалювальний сезон 2023-2024Опалювальному сезону поставили оцінку

Опалювальному сезону поставили оцінку

У Мінрегіоні переконані, що чотири з половиною місяці опалювального періоду продемонстрували належну до нього підготовку. Однак, люди, які у мороз залишаються без тепла, іншої думки.

За час проходження опалювального періоду у сферах теплопостачання, водопостачання і водовідведення та житлового фонду  масштабних аварійних ситуацій не зафіксовано - лише локальні пориви інженерних мереж, які ліквідовували оперативно. На цьому наголосив в.о. Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник.

Починаючи з 21 січня у зв’язку із поєднанням південного циклону та арктичного антициклону відбулося стрімке погіршення погодних умов з суттєвим зниженням температури зовнішнього повітря. Особливо у південно-східних регіонах. Внаслідок потужних поривчастих вітрів, налипання мокрого снігу на лінії електропередач – відбулося знеструмлення населених пунктів.

«Ми до цього були готові. З метою своєчасного реагування, 16 січня було проведено селекторну нараду під головуванням Віце-прем’єр-міністра Олександра Вілкула, на якій було надано доручення керівникам центральних та місцевих органів влади взяти під особистий контроль питання сталої роботи систем життєзабезпечення населення, аварійно-ремонтним бригадам - продовжувати цілодобове чергування.  Регіональним штабам – посилити контроль над проходженням опалювального сезону», - сказав Геннадій Темник.

За його словами, особливу увагу було приділено роботі комунальної техніки, достатній кількості палива та посипкових матеріалів, готовності максимально оперативно проводити роботи з розчищення доріг для належного функціонування населених пунктів.

У цей період знеструмлення населених пунктів призвело до відключення 65 котелень, які забезпечують теплом 59 житлових будинків, 34 дитячі садочки та 65 шкіл. Зокрема,  двічі було знеструмлено місто Южне Одеської області, внаслідок чого без опалення залишалось 59 житлових будинків, 5 шкіл та 4 дитячих садочки. В дошкільних та учбових закладах оголосили вихідний день.

Читайте також: Опалювальний сезон супроводжується щоденними аваріями

30 січня в Луганській області сталася аварія на магістральному водогоні «Алчевськ-Петрівське», але завдяки оперативним діям по переключенню на іншу гілку, споживачі були забезпечені водою. Менше ніж за добу ремонтні роботи було завершено та повністю відновлено роботу водогону.

«Мушу констатувати, що зношеність інженерних мереж досягає 40%, але завдяки спільним діям комунальних служб, рятувальників та енергетиків, ліквідація аварійних ситуацій проводиться в нормативні терміни», - наголосив очільник Мінрегіону.

В.о. Міністра також поінформував про хід робіт з прибирання снігу та розчищенню комунальних доріг.

Як відомо, протягом 28-30 січня від негоди найбільше потерпіли 8 регіонів: Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Одеська, Тернопільська, Львівська, Рівненська та Івано-Франківська області.

«У зазначених регіонах для своєчасного прибирання снігу щодобово були задіяні понад 30 тис. осіб та понад 4 тис. одиниць снігоприбиральної техніки, з них комунальної  – 3 тис. одиниць. По Україні в цілому  були задіяні понад 46 тис. осіб, близько 6 тис. одиниць техніки», - сказав Геннадій Темник.

Читайте також: Куди звертатися із проблемами з опаленням

Нагадаємо, починаючи з квітня місяця 2013 року, по завершенню опалювального періоду, Мінрегіон одразу розгорнув підготовчу кампанію, в ході якої до роботи в зимових умовах підготували: 205 тисяч житлових будинків, 19,4 тисяч шкіл, 14 тисяч дитячих садків, 7 тисяч лікарень, 24,5 котелень, 2 тисячі водопровідних насосних станцій, 2,6 тисяч каналізаційних насосних станцій, 243 водопровідних очисних споруд, 847 каналізаційних очисних споруд, понад 7 тисяч одиниць комунальної спеціалізованої техніки.

Реконструйовано майже 3 тисячі котелень, замінено понад  500 км теплових мереж, більше 2 тисяч км водопровідних та каналізаційних мереж, близько 2 тисяч насосних агрегатів. Заготовлено понад 1 млн тонн посипкового матеріалу та реагентів. Загалом показники з підготовки перевищують минулорічні на 11%.

На здійснення підготовки житлово-комунального господарства спрямовано з місцевих бюджетів та за рахунок коштів підприємств фінансування у сумі 3,5 млрд грн.

Крім того, були проведені спільні навчання комунальних служб, підрозділів ДСНС та ін. служб щодо взаємодії у різних складних ситуаціях, які можуть виникати в зимовий період.

Як відомо, через різке похолодання,  опалювальний сезон розпочато на три тижні раніше запланованого терміну(з 27 вересня).
5 жовтня було підключено до опалення всі заклади соціальної сфери, 15 жовтня – всі житлові будинки.

Оперативно-диспечерська служба Мінрегіону України цілодобово координує роботу регіонів щодо забезпечення сталої роботи систем життєзабезпечення населення, зокрема роботи підприємств теплоенергетики, водопостачання,  дорожнього господарства та всіх можливих позаштатних ситуацій у галузі.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, опалювальний сезон не проходить в Україні гладко. Не лише у віддалених населених пунктах, але й у столиці тижнями люди мерзнуть у своїх домівках. Посадовці збираються на селекторних нарадах для обговорення складеної ситуації, а люди вже втратили надію, кажуть, ситуацію виправить лише потепління.

 
Коментарі (1)
Иван Смольный1
04 Лютого 2014 p. 15:15
Не кажи ГОП доки не перескочиш! Ну що за манера ще майже на середині опалювального періоду бравурні рапортички кліпати. Чотири місяці зими майже не було. Як тільки мороз прийшов, тут й полізло пориви, перемерзки, та інші негаразди! На місцях це видно, а на верхи інформація не надається щоб статистику не псувати. Давайте доживемо до квітня, а тоді будимо підсумки підводити. На додаток, ще не один штаб, ні одна нарада, навіть самого високого рівня не замінила шматка труби, чи засувку, чи пачку електродів. А ось цього підприємствам дуже не вистачає, бо оборотні ще у минулому періоді через спецрахунки відібрали. То про яку якісну підготовку йде мова? Люди "на колінах" та чим прийдеться аварії ліквідують. Запчастин немає, соляри немає, труби немає! Може у столиці тепловики й "у шоколяді" а в Дніпрі реально бідують. Отака вам рапортичка з регіону!