ГоловнаВибір редакціїЖитлоОренда державного житла без права викупу не за горами

Оренда державного житла без права викупу не за горами

Проектом закону «Про особливості державної підтримки забезпечення молоді житлом» передбачено механізм легальної оренди житла для населення у держави.

Про це в коментарі повідомив голова правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Леонід Рисухін.

Експерт зазначив, що наразі створено проект закону щодо можливості надання молодим сім'ям оренди житла у держави.

«У проекті закону «Про особливості державної підтримки забезпечення молоді житлом» передбачено механізм оренди житла без права викупу. Тобто фактично це буде вільний житловий фонд, який здаватиметься чи в найм, чи в оренду молодим сім'ям. Це буде державне житло, можна зробити і муніципальне – це не принципово. Я часто беру участь у різних заходах, куди приходять представники молодіжних організацій і вони зазначають та наголошують на тому, що їм не потрібно зараз остаточно вирішувати питання щодо власності на житло, вони готові жити у нормальних умовах, платити скільки треба за послуги ЖКГ, при цьому винаймаючи житло. Це і є аргументом чому саме в Україні потрібно створити такий фонд», - наголосив Леонід Рисухін.

Читайте також:Індустріальне житло заощадить українцям копійку

Разом із цим, наразі в Україні лише 33% молодих сімей мають власне житло.

«Держава має подумати над тим, аби легалізувати ринок послуг з оренди житла, ці родини винаймають квартири саме в індивідуальному форматі, і це, суті, нелегально. Разом із цим ця родина не має змоги зафіксувати себе як така, що має право на поліпшення житлових умов, а з іншого боку від цього до бюджету не надходить ніяких коштів», - зазначив посадовець.

За словами експерта, держава має можливість створити більш м'які та сприятливі умови для оренди, ніж індивідуальні власники квартир, які їх здають. Також в Україні існує низка державних програм по забезпеченню молоді житлом.

Читайте також: Маленькі позички сприяють доступності нерухомості

«Це «Доступне житло», на умовах якої можна взяти квартиру за формулою 70/30, - 3% пільгова іпотека, ініційована президентом, в рамках якої людина сплачує 3%, тоді як держава – 13, а також Державне забезпечення молоді житлом. Остання програма передбачає два механізми: пільгове кредитування під 3% річних, яким скористувались 10,5 тисяч сімей, та часткової компенсації кредитів комерційних банків. За цим механізмом допомогу отримало 17,8 тисяч сімей, з яких на сьогодні обслуговується ще 8,9 договорів. Усього держава сплатила як компенсацію 690 млн грн. Очікується, що до кінця року фінансування програми складе 3,8 млн грн., буде збудовано 2,8 млн кВ м житла, а загальна кількість сімей, які отримають державну допомогу в рамках цієї програми складе 30,5 тисяч сімей», - додав Леонід Рисухін.

Нагадаємо, у наступному році буде розроблено програму створення в Україні муніципального житла.

За матеріалами УНН

 
Коментарі (0)