ГоловнаПублікаціїОСБББич ОСББ – рейдери і природні монополісти

Бич ОСББ – рейдери і природні монополісти

«У.К.» вирішила поцікавитися, яким чином порушення вітчизняного антимонопольного законодавства можуть позначитися на діяльності ОСББ.

Протягом 2012 року Антимонопольним комітетом України було проведено цілий ряд комплексних перевірок у сфері житлово-комунального господарства. Зокрема, за словами в.о. голови Комітету Рафаеля Кузьміна, близько трьох тисяч перевірок стосувалися діяльності ОСББ. «У.К.» вирішила поцікавитися, яким чином порушення вітчизняного антимонопольного законодавства можуть позначитися на діяльності ОСББ.

Голова Спілки власників багатоквартирних будинків України, екс-міністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко зазначив, що основні порушення законодавства, що стосуються діяльності ОСББ, пов'язані, перш за все, з недобросовісним управлінням житлом. «Мова йде про випадки так званого рейдерства в ОСББ, коли керівники об'єднання перевищують свої повноваження і використовують кошти мешканців не за цільовим призначенням. Однак це не зовсім сфера компетенції Антимонопольного комітету. Тут швидше самі мешканці на зборах більшістю голосів повинні переобрати правління ОСББ. Якщо це зробити не виходить, то варто звертатися в прокуратуру та інші правоохоронні органи», - упевнений пан Кучеренко.

Екс-міністр зазначив, що більшість зловживань монопольним становищем та фактів недобросовісної конкуренції в галузі ЖКГ, вто му числі і проти ОСББ, відбувається саме у сфері роботи природних монополій. Зокрема, найбільш поширеними, за його словами, є зловживання теплоенергетичних компаній і водопостачальних підприємств своїм становищем на ринку послуг: «Перш за все, монополісти обмежують доступ споживачів до своєї інфраструктури, створюють складності при підключенні до мереж, працюють без типового договору або зовсім порушують його ключові положення». Втім, Олексій Кучеренко зазначив, що регулювання діяльності природних монополістів також не є прямою сферою компетенції АМКУ: «Природні монополії, їх дії на суміжних ринках регулюють національні комісії».

Підготувала Марія Цатурян

 
Коментарі (0)