ГоловнаПублікаціїОСББОСББ закликають депутатів відхилити законопроєкт щодо доступу до інфраструктури будівель

ОСББ закликають депутатів відхилити законопроєкт щодо доступу до інфраструктури будівель

ОСББ закликають Народних депутатів України відхилити проєкт закону 2042 "Про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до інфраструктури об'єктів будівництва, транспорту, електроенергетики"
Представники об'єднань співвласників багатоквартирного будинку, їхніх спілок та асоціацій звертаються до народних депутатів України із закликом відхилити законопроєкт № 2042 "Про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до інфраструктури об'єктів будівництва, транспорту, електроенергетики" як такий, що суперечить Конституції України, нехтує правом власності й волею співвласників багатоквартирного будинку та порушує їхні права.
 
Представники вважають, що редакція законопроєкту за номером 2042, яка прийнята в 1 (першому) читанні, створює серйозні ризики і вимагає термінового відхилення проєкту закону за № 2042 "Про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до інфраструктури об'єктів будівництва, транспорту, електроенергетики".
 
Автор законопроєкту О.П. Фєдієнко звернувся до Народних депутатів України зі Зверненням про необхідність прийняти законопроєкту 2042.
 
Але, представники спільноти ОСББ вважають, що така позиція авторів законопроєкту не вирішує, а поглиблює протистояння, що склалось під час розгляду законопроєкту між авторами з однієї сторони, та ОСББ, управителями, міськими радами з іншого боку.
 
"Крім того, в порушення ст. 116 Регламенту Верховної Ради України, профільний комітет включив до тексту законопроєкту на повторне друге читання поправку народного депутата О.П. Федієнка, в якій він пропонує доповнити новим положенням статтю 7 Закону України “Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку” - хоча редакцією законопроекту, прийнятою в першому читанні, жодних змін до зазначеної статті взагалі не передбачалося. Запропонована норма є принципово новою, яка навіть концептуально не була зображена в жодному іншому положенні законопроекту до цього. Щобільше, вона є неконституційною та недієздатною за змістом. Але це, на жаль, не зупинило профільний комітет - і поправку включили до тексту законопроекту на повторне друге читання" - говориться у звернені представників ОСББ.
 
У той час як Директива 2014/61/ЄС спрямована на те, щоб одні провайдери мереж допускали до своєї інфраструктури інших з метою економії коштів, ресурсів і з екологічних міркувань.
 
Законопроєкт 2042 і чинний закон про доступ навпаки спрямовані на розвиток окремих монополій від провайдерів, не вирішують, аж ніяк забезпечення інфраструктурою інтернету маленьких міст та сіл, будинків приватного сектора і подалі пропонують знешкодження стін, дахів, горищ, підвалів, тощо у багатоквартирних будинках.
 
"Таким чином, Законопроєкт 2042 не має нічого спільного з імплементацією Директиви і є загрозою для стану багатоквартирних будинків" - резюмують представники ОСББ.
 
З пропозиціями та поправками до проєкту закону “Про внесення змін до деяких законів України  щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг” можна ознайомитись за посиланням.  
 
 

 

 
Коментарі (0)