ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаПаливно-енергетичний комплекс врятує надбавка до тарифів

Паливно-енергетичний комплекс врятує надбавка до тарифів

У Міненерго сподіваються, що законопроект, який пропонує витрачати 3-відсоткову цільову надбавку до тарифів на електроенергію на потреби паливно-енергетичного комплексу дозволить знайти кошти для реалізації ключових проектів в атомній і гідроенергетиці

Вчора на сайті Верховної Ради був опублікований законопроект N11432 «Про внесення змін до Бюджетного Кодексу (щодо питань цільової надбавки)», який пропонує відновити використання для потреб паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) коштів, що надходять до держбюджету від 3-відсоткової цільової надбавки до тарифами на електричну та теплову енергію.

Як зазначає автор документу - народний депутат від Партії регіонів Павло Корж, з моменту введення даного збору в 2003 році і до 2011 року кошти від нього надходили до спеціального фонду держбюджету і використовувалися на потреби ПЕК. Однак законами про бюджет на 2011 та 2012 роки парламент відніс кошти цільової надбавки до загального фонду держбюджету. В результаті цього, за даними пана Коржа, 5 млрд грн, зібраних в цільовий фонд, сьогодні витрачаються на покриття дефіциту держбюджету, а не на потреби енергетики.

У Міністерстві енергетики та вугільної промисловості повідомляють, що документ дозволить знайти кошти для нормального функціонування галузі. «Свого часу саме наше міністерство ініціювало введення такого податку, як надбавка до тарифу. Передбачалося через держбюджет направляти його на інвестиції в державні підприємства енергетики, наприклад «Укренерго», «Укргідроенерго» і «Енергоатом». Потім ці кошти стали направляти на дотації вугільникам, а потім взагалі перекинули до загального фонду держбюджету, так що енергетикам нічого не дістається », - розповідають у міністерстві. В результаті цього на будівництво заводу з виробництва тепловиділяючих елементів «Енергоатом» змушений залучати кредити.

У Міненерго також сподіваються, що після прийняття закону в міністервтва з'являться кошти на реалізацію даного проекту, а також на добудову Дністровської ГРЕС і будівництва магістральної лінії електропередачі з Рівненської АЕС до Києва.

Джерело: «Коммерсантъ-Украина»

 
Коментарі (0)