ГоловнаВибір редакціїТеплоенергетикаУкраїнська енергетична незалежність - об'єктивна реальність

Українська енергетична незалежність - об'єктивна реальність

Уряд України успішно реалізує програму з підвищення енергетичної незалежності держави шляхом диверсифікації шляхів і джерел постачання енергоресурсів та збільшення власного видобутку

При цьому Україна розглядає країни Каспійського регіону як важливих партнерів для диверсифікації шляхів і джерел енергопостачання та спільної реалізації енергетичних проектів. Про це повідомив Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко.

«Україна має амбіційні плани досягнути енергетичної незалежності наступної декади. Ми збільшуємо власний видобуток, в основному в регіоні Чорного моря, залучаємо найновішу техніку, нові бурові установки, і продовжуватимемо цей прогрес. Крім того в державі розпочата програма з видобутку сланцевого газу із залученням компаній зі США та Європи», - сказав Міністр.

Вже цього місяця Україна розпочинає реалізацію Національного проекту «LNG-термінал», що відкриє державі доступ до світового ринку зрідженого газу та нові можливості для співпраці в Чорноморсько-Каспійському регіоні.

«26 листопада починається будівництво терміналу і завдяки залученню новітніх технології роботи проходитимуть швидко. Це буде плавучий завод, до якого підходитимуть танкери, що дасть можливість значно прискорити сам процес будівництва і отримання газу», - сказав Міністр.

Читайте також: Газпром зацікавився газовою незалежністю України

Юрій Бойко нагадав, що у 2011 році Україна стала членом Європейського енергетичного співтовариства і хоче стати активним учасником регіональних енергетичних проектів, у тому числі - трансанатолійського газопроводу (TANAP).

«Україна веде переговори з партнерами по можливій участі в проекті TANAP. І ми маємо переконливі аргументи, адже практично вся інфраструктура, починаючи від Туреччини до наших кордонів – вже готова. Більш того, Україна має на кордоні з Європейським Союзом газові сховища, які можуть бути основою для цього майбутнього газопроводу», - сказав Юрій Бойко.

Він додав, що транспортування каспійських енергоресурсів на європейські ринки через надійні маршрути сприятиме стабільності, економічному зростанню та безпеці в регіоні.

«Наші партнери з Азербайджану та інших країн привносять нові енергетичні ресурси в Європу і ми готові брати участь у цьому процесі. Диверсифікація ресурсів є важливою для Європи, що вже показав скраплений газ, що з'явився на європейському ринку за нижчою ціною», - сказав Юрій Бойко.

Говорячи про шляхи постачання газу голова Міненерговугілля акцентував, що Україна є і буде важливим та надійним транзитером російського газу до Європи.

Читайте також: Україна може стати експортером газу

«Газотранспортна система України є ключовим елементом енергетичної безпеки Європи. Ми транспортуємо майже 100 млрд. кубометрів газу на рік до Європи і розвиток нашої газотранспортної системи це, безумовно, пріоритетний напрямок. Я вдячний фінансовим організаціям в Європі, які вже почали це усвідомлювати і втілювати програми підтримки нашої газотранспортної системи, виділяючи кошти. Таким чином вони підтримують енергетичну безпеку в Європі в цілому», - сказав Міністр.

Міністр акцентував, що Україна успішно залучає інвестиції в енергетичний сектор завдяки вдосконаленню законодавства та нормативно-правової бази, постійному діалогу між Урядом та інвесторами.

За матеріалами Міністерства енергетики та вугільної промисловості

 
Коментарі (0)