ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоПарламент не підтримав реформи ГТС

Парламент не підтримав реформи ГТС

Реформування ГТС зробили б прозорішою газову галузь, зняли б фінансовий тягар з держбюджету та створили б конкурентні умови бізнесу. Вчора парламент не підтримав відповідні зміни.

Реформування «Нафтогазу» зробило б газовий бізнес в Україні прозорим. Окрім того, воно б зняло з держбюджету вантаж фінансування дефіциту компанії. Про це заявив Голова правління НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв під час прес-брифінгу.

За словами керівника Нафтогазу, головна мета реформи — переведення газового бізнесу України на сучасні європейські стандарти. «Розділення видобутку газу, його транспортування і зберігання дозволить створити конкурентні умови, підвищити прозорість цього бізнесу та його інвестиційну привабливість. Крім того, суттєво збільшаться можливості для диверсифікації поставок газу в Україну і питання забезпечення транзиту до Європи буде переведене з політичної до економічної площини», — підкреслив Андрій Коболєв.

Окрім того, на думку Голови правління Компанії, співробітництво з провідними європейськими операторами гарантує надійність поставок газу територією України і зробить менш привабливими для європейців альтернативні транзитні проекти. 
 
Вчора ж парламент не підтримав реформи у газотранспортній системі. Законопроект №4116а, який не змогли прийняти в Раді, передбачає, що магістральні газопроводи і підземні сховища України дозволяється здавати в оренду, але без права їх відчуження.
 
Така бездіяльність парламентарів послугувала причиною подання у відставку прем’єра Арсенія Яценюка. «Якщо Європа ввійде в цю кампанію, тоді РФ не буде будувати «Южний потік», але якщо закон (щодо реформ у газотранспортній системі – ред.) не буде прийнятий, то в Кремлі буде салют, тому що тоді вони будуть будувати «Південний потік», – прокоментував пан Яценюк.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», у зв’язку із заявою про відставку Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка тимчасово обов’язки голови Кабінету Міністрів буде виконувати Віце-прем’єр-міністр, Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Володимир Гройсман.
 
До речі, попри прохання Президента Петра Порошенка, Рада й сьогодні відмовилась включити до порядку денного розгляд законопроектів щодо ГТС та змін до бюджету.
 
Коментарі (0)