ГоловнаКруглий стілПодіїПарламентарії заганяють водоканали у пастки

Парламентарії заганяють водоканали у пастки

Поточний рік став багато в чому для України переломним. Із новими проблемами зіштовхнулися і підприємства водоканалізаційного господарства. З якими саме? - «У. К.» пропонує ознайомитися за підсумками Всеукраїнської галузевої конференції.

Поточний рік став багато в чому для України переломним. З одного боку революція Гідності, новий Президент, Парламент, Кабінет Міністрів, підписання асоціації з ЄС, а з іншого – падіння економіки, анексія Криму, антитерористична операція на сході країни. Впродовж цього часу було прийнято чимало складних рішень, парламентаріям довелося підводити законодавчу базу під сьогоденні реалії, а українцям пристосовуватися до життя за новими правилами.

Жити по-новому почало і ЖКГ країни. «Україна Комунальна», як і раніше, тримає руку на пульсі та проводить цикл заходів, на яких зосереджує увагу громадськості, влади, споживачів послуг ЖКГ на проблемах, які при цьому виникають у галузі, та спонукає до спільного пошуку їхнього вирішення.

Зокрема, 4 грудня, ІА «Україна Комунальна» разом з міжнародною виставкою «Aqua-Term Kyiv 2015» провело Всеукраїнську галузеву конференцію «Механізми забезпечення водопостачання в кризовий період». Це вже третій захід впродовж року, у рамках якого в форматі діалогу представників українських водоканалів із чиновниками Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, бізнесу та ЗМІ іде обговорення позитивних та негативних ситуацій у сфері водозабезпечення.

Одним з головних питань, на яких зупинилися учасники конференції, був аналіз змін, які відбулися у законодавстві протягом кризового для України 2014 року, та їхній вплив на ефективність діяльності підприємств ВКГ. Головним чином, обговорювали закон №1198-VII «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення розрахунків за енергоносії».

За словами Міністра житлово-комунального господарства України (2007-2010 р.р.) Олексія Кучеренка, цей документ є негативним явищем в українському законодавстві. «Я зараз завжди виступаю у двох іпостасях: як міністр намагаюся дати фахову, неупереджену оцінку, а як голова «Спілки власників житла», я зобов’язаний від імені споживачів говорити про те, що нас не задовольняє... Нас не задовольняє абсолютно все, це все шлях у нікуди» - підкреслив він.

При цьому пан Кучеренко зауважив, що це спільна позиція не лише власників житла, але й інших асоціацій, водоканалів, теплопостачальних та керуючих компаній.

Пан Кучеренко аргументував, що основними наріжними каменями є передача Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, повноваження встановлення, окрім тарифів для суб’єктів господарювання – ліцензіатів, ще й тарифів на послуги з централізованого опалення, послуги з централізованого постачання холодної води, послуги з централізованого постачання гарячої води, послуги з водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) для суб’єктів, які є виконавцями цих послуг.

На його думку, регулятор має займатися питаннями методології, контролюючими функціями, а встановлення тарифів мало залишитися за муніципалітетами, як було раніше, оскільки наразі не зрозуміло, яким чином регулятор може охопити такий спектр проблемних питань.

Окрім того, проблемним є, за словами пана Кучеренка, надання водоканалам статусу виконавців послуг з централізованого постачання холодної води та послуг з водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) для об’єктів усіх форм власності.

Міністр наголосив, що це не є вимогою МВФ. «Ви читали угоду? Я сподіваюся, що читали. Чітко записано одним з пунктів: кінець 2015 року прийняття законодавства, яке б забезпечило конкурентний вибір споживачем надавача цих послуг» – процитував він, підкреслюючи, що це свідоме порушення. Також порушенням пан Кучеренко назвав питання щодо внутрішньобудинкових мереж та і взагалі прийняття самого документу.

Іншу думку висловив заступник директора департаменту тарифної політики та регулювання відносин у сфері централізованого водопостачання та водовідведення Дмитро Соломко. За його словами, муніципалітети не справлялися із забраними у них функціями: не були налагоджені стосунки між житловими організаціями та постачальниками послуг; не проводилися конкурси на виконавця послуг ЖКГ; тощо, - тому ці питання вирішили на законодавчому рівні.

При цьому пан Соломко все ж визнав, що у документі є певні недогляди. Також, на його думку, змін потребує закон «Про житлово-комунальні послуги», недоцільним є законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо харчових продуктів», яким воді надається статус харчового продукту, потрібно приймати законопроект «Про комерційний облік теплової енергії води та водовідведення у сфері комунальних послуг» та врегулювати ряд інших питань.

У свою чергу керівники водоканалів виокремили і проблему з розрахунками. «Нас змусили йти своїм шляхом. Де-факто близько 80% до прийняття закону №1198  водопостачальних підприємств були визнані виконавцями послуг муніципалітетами. Де-факто 99,9% підприємств отримували гроші напряму від населення, оминаючи житлово-експлуатаційні організації, тому що по-іншому ми контролювати і забезпечити фінансові потоки не можемо. Сьогодні ми зіштовхнулися ще з однією проблемою. З часу, коли гаряча вода була визнана товаром, ми змушені продавати свою воду теплопостачальним організаціям, а ті відповідно за неї не розраховуються. Таким чином, ми втрачаємо не багато не мало 1 млн грн в місяць через заборгованість теплових організацій» - підкреслив керівник КП «Чернігівводоканал» Олександр Шкінь.

На думку директора «Чернігівводоканалу», тим підприємствам, які хочуть працювати за новими схемами, держава має надати можливість заключати типові договори; включити в тариф послуги з обслуговування внутрішньо будинкових мереж; змінити у 532 постанові все, що пов’язане з питанням втрати води всередині будинку. Щодо останього, на думку пана Шкіня, ці показники потрібно перенести не на кварплату, а на кубічний метр води.

Це послугувало початком другого етапу конференції – обговорення питання розрахунку тарифів з використання внутрішньобудинкових систем згідно нового законодавства.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів своєю №532 вніс зміни до постанови КМ від 1 червня 2011 року  №869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги», зокрема затверджено новий Порядок формування тарифів на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем).

Дмитро Соломко, підкреслив, що ця постанова регулюється 126 наказом. Наразі Національна комісія з деякими водоканалами та Мінрегіоном обмірковує можливість внесення змін. Головним чином мова про розділення на три частини: перша стосується житлових організацій, друга передбачає перенесення розрахунків за комерційні втрати води на водоканали, третя – урегулювання питання з гарячою водою. При цьому, представник Нацкомісії підкреслив, що не бачить необхідності в передачі зобов’язань щодо ремонту внутрішньобудинкових мереж водоканалам.

Фінансовий директор ТОВ «Білоцерковвода» Тетяна Бойко зауважила, що 532 постанова частково враховує інтереси водоканалів, однак також підкреслила, що залишаються складнощі з втратами води всередині будинку.

«Поділюся нашим досвідом. У нас не великий водоканал, але ми вже пройшли всі шляхи в розрахунках з житловими організаціями. У нас будинковий облік і квартирний облік був налагоджений ще на початку 2000 років, тож, ми маємо повну картину, умовну динаміку розуміння питання втрат, чи, так званого, недообліку усередині будинку. Ми пробували різні варіанти розрахунків і за будинковими лічильниками, і за квартирними, виграли суди, але усе закінчилося нічим, тому що ці рахунки не було кому пред’явити» - акцентувала вона, та додала, що таким чином, відомо, куди, як і скільки іде води, однак це не вирішує проблему.

Тож, ТОВ «Білоцерковвода» пропонує внести зміни у 532 постанову щодо врахування комерційних втрат всередині будинку.

Поділився своїм досвідом і директор РОВКП ВКП «Рівнеоблводоканал» Андрій Карауш. Він наголосив, що наразі у його підприємства не виникає проблем із розрахунками і укладанням договорів, є деякі проблеми з повіркою приладів обліку, але це також можна вирішити. Єдиною проблемою залишаються ЖЕКи. На його думку, такі контори потрібно ліквідувати та передати будинки власникам житла, ОСББ чи іншим альтернативним організаціям.

Технічний директор ОВКП «Дніпро-Кіровоград» Микола Романюк акцентував на проблемах, які виникають з методиками визначення Індивідуальних технологічних нормативів витрат питної води для формування тарифів.

Окрім цього, представники водоканалів поділилися і позитивом. Про те, як їхнім підприємствам вдалося провести модернізацію обладнання, підвищити енергоефективність, тощо розповіли керівник КП «Чернігівводоканал» Олександр Шкінь, заступник директора з економічних питань КП «Луцькводоканал» Юрій Курецький та генеральний директор КП «Івано-Франківськводоекотехпром» Саєвич Микола. Важливу роль у цьому зіграли закордонні інвестиції.

Слово також було надане представникам бізнесу. Свої ефективні рішення щодо модернізації галузі ВКГ запропонували: директор SU GROUP Анатолій Федоренко, технічний директор НПО «ЕКОСОФТ» Всеволод Поляков та керівник направлення «Промисловість» ТОВ «ГРУНДФОС УКРАЇНА» Андрій Булавінцев.

По завершенню конференції її учасники надали «У.К.» свої письмові пропозиції щодо порушуваних питань. На їх основі буде направлене колективне звернення до чиновників, але про це згодом.

Більше фото за посиланням тут.

 
Коментарі (0)