ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГПід час локдауну оренда житла може здешевшати на 15-30%

Під час локдауну оренда житла може здешевшати на 15-30%

Під час локдауну орендодавці будуть більш гнучкими, не виключено, що в третині випадків тимчасове зниження вартості оренди житла може скласти 15-30%

 

Під час локдауну орендодавці будуть більш гнучкими, не виключено, що в третині випадків тимчасове зниження вартості оренди житла може скласти 15-30%. Таку думку висловив Юрій Піта, президент Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України.

За його даними з початку року вартість оренди в найбільших містах України – у Києві, Харкові, Одесі, Дніпрі - на тлі зростання вартості комірного залишилася без суттєвих змін. Юрій Піта нагадав, що у II кварталі 2020 року під час першого локдауну вартість оренди знизилася в середньому на 25-30%.

«Наразі цінові коливання на оренду житла відбуваються залежно від попиту на той чи інший тип квартир у певній локації. Однак загальна ситуація свідчить про стабільність цін», - -зазначив Юрій Піта.

За прогнозами АФНУ, ситуація вирівняється ближче до літа (з другої половини травня), ціни не зростатимуть, а будуть стабільними, співвідносними з цінами на момент настання локдауну.

Влітку та восени, на думку експерта, ціна оренди залежатиме від попиту та від вартості комунальних платежів.

«Ціна орендованого житла складатиметься залежно від об’єктивних (рівень інфляції, вартість комунальних послуг тощо) та суб’єктивних факторів (попит, локація, стан квартири). При збільшенні вартості комірного, ціна орендованих квартир залишиться сталою. Однак за умов прискорення інфляції вартість оренди житла може зрости в середньому на 5-7% з урахуванням невеликого «запасу» у розмірі додаткових 2-3%», - підкреслив Юрій Піта.

У свою чергу Андрій Борисов, голова Львівського регіонального відділення АФНУ, зазначив, що основні зміни в сегменті оренди житла відбулися навесні 2020 року під час першої хвилі пандемії: у той час вартість орендованого житла скоротилася майже на 33%.

«З того часу легке цінове «сповзання» спостерігалося під час «зимового локдауну». Але якихось особливих змін в цьому сегменті ринку нерухомості не відбувається», - розказав він.

За даними експерта, ціна оренди 1-кімнатної квартири з гарним ремонтом і новими меблями в популярних локаціях може сягати до 10 тис. грн на місяць. У середньому ж від вартість орендованої 1-кімнатної квартири становить від 6 тис. грн до 7,5 тис грн, 2-кімнатної - від 7,5 тис. грн до 12 тис. грн. 3-кімнатні та багатокімнатні квартири користуються значно меншим попитом, хоча ціна за 3-кімнатну квартиру економ-класу в посередньому стані може коштувати орендареві від 7 тис. грн.

«У Львові власники якісного житла воліють перечекати режим жорстких обмежень, аніж здати квартиру задешево», - підкреслив експерт.

Андрій Борисов повідомив, що у Львові основними орендарями є студенти, туристи, представники бізнесу з інших регіонів країни.

«По завершенню карантину і поновленню навчання та бізнес-активності, ринок оренди може суттєво пожвавитися, що ймовірно спричинить незначне збільшення вартості житла – в межах 3-5%», - наголосив Андрій Борисов.

Тимур Снітко, голова Миколаївського міського відділення АФНУ, розповів, що за підсумками I кварталу 2021 року, порівняно з аналогічним періодом минулого року, середня вартість оренди житла в Миколаєві знизилася на 27%: з 4040 грн до 2966 грн. Якщо взяти до уваги типи квартир, то, порівняно з 2020 роком, середня вартість оренди 1-кімнатних квартир зменшилася з 3889 грн до 3360 грн (на 6%), вартість 2-кімнатних квартир знизилася з 4883 грн до 4255 грн (на 13%), а ціна на 3-кімнатні квартири зменшилася з 5691 до 4245 грн (на 25,4%).

Тимур Снітко зауважив, що навесні 2020-го року в усіх містах України спрацював ефект доміно: через карантинних «хаос» і невизначеність, більшість орендарів поверталися додому з великих міст.

 

 

 
Коментарі (0)