ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняПідготовка до опалювального сезону під загрозою зриву

Підготовка до опалювального сезону під загрозою зриву

Заборгованість підприємств ТКЕ за спожитий природний газ сягнула 17,5 млрд грн і може загрожувати зривом підготовки до опалювального періоду та виконанню домовленостей з ВАТ «Газпром».

НАК «Нафтогаз України» звернулася до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, представників регіональної виконавчої влади, керівників підприємств теплоенергетики з вимогою вжити всіх можливих заходів з погашення існуючої заборгованості за спожитий газ до початку опалювального періоду 2013-14 років. Про це «Україні Комунальній» повідомили у прес-службі НАК «Нафтогаз України».

У повідомленні компанії зазначається, що реалізація запланованих компанією заходів щодо забезпечення газом українських споживачів усіх категорій у період опалювального сезону 2013-2014 років (у тому числі і оплата відповідних обсягів російського газу для закачування в ПСГ) перебуває під загрозою у зв'язку зі зростаючою заборгованістю підприємств ТКЕ, яка на сьогоднішній день становить 17,5 млрд грн.

Найгірші показники заборгованості за спожитий природний газ мають: Дніпропетровська (борг – 2,5 млрд грн);  Донецька (борг – 2,7 млрдгрн); Харківська (борг – 2,2 млрд грн) області  та місто Київ (борг – 2,2 млрд грн).

Також слід зауважити, що згідно розпорядження Кабінету Міністрів від 29.04.13 №327-р «Про затвердження прогнозного балансу надходження та розподілу природного газу в Україні на 2013 рік» граничний обсяг природного газу для теплогенеруючих підприємств і ТЕЦ на 2013 рік для виробництва теплової енергії для потреб населення, релігійних організацій і творчих спілок складає 6,3 млрд. куб. м.

Однак, впродовж 7 місяців 2013 року підприємства ТКЕ вже фактично спожили 4,7 млрд куб. м природного газу. Якщо підприємства теплоенергетики не будуть дотримуватись прогнозного балансу та не зменшать споживання природного газу, наявні ресурси газу будуть вичерпані вже в листопаді 2013 року. Це ставить під загрозу стабільне проходження опалювального сезону 2013-2014 років.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, середній показник підготовки житлово-комунального господарства  до опалювального сезону по Україні становить 86%.

 
Коментарі (0)