ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГПідвищення соцгарантій не врятує від збільшення боргів за «комуналку»

Підвищення соцгарантій не врятує від збільшення боргів за «комуналку»

Уряд у цьому році обіцяє підвищити соціальні гарантії для українців. Втім, експерти наголошують, що це не врятує громадян від підвищення цін, а також від збільшення боргів за житлово-комунальні послуги.
У цьому році варто очікувати росту боргів громадян за житлово-комунальні послуги. Адже, підвищення соціальних гарантій не в змозі компенсувати затрати на «комуналку» в повному обсязі. Про це заявила завідувач відділу дослідження рівня життя Інститу демографічних та соціальних досліджень НАНУ Людмила Черенько, передає «Голос.Ua».
 
«Швидше за все, заборгованість з оплати послуг ЖКГ буде рости, тут немає нічого дивного. Не знаю, наскільки програма субсидій зможе компенсувати зростання тарифів. В продовження опалювального сезону люди продовжать звертатися за субсидіями. Але нам обіцяють, що в січні платіжки за тепло будуть ще вище. Думаю, що значна частина населення буде відчувати труднощі з оплатою послуг ЖКГ», - підкреслила вона.
 
Окрім того, експерт додала, що розрекламоване урядом підвищення соцгарантій не пророкує українцям підвищення рівня життя у цьому році. Максимум на що можна очікувати, заявила вона, це якісно покращенний рівень життя лише на початку 2017 року.
 
«Заплановане на наступний рік підвищення соціальних гарантій, звичайно, не компенсує зростання цін. Не хотілося б, щоб «вилка» між цінами і доходами росла і далі. Якби падіння економіки припинилося, можна було б очікувати, що 2016 рік буде не гірше, ніж друге півріччя 2015 року. За умови зростання соціальних гарантій, підвищення рівня життя можна очікувати, в найкращому випадку, не раніше 2017 року» - резюмувала пані Черенько.
 
 
В свою чергу, юристи відзначають, що не варто боятися і відчуження житла за комунальні борги. Як передає «Голос Столиці», такої думки дотримуються юристи концерну «Центр комунального сервісу».
 
За їхніми словами, такі заяви щодо позбавлення громадян житла за борги за ЖКП – спроба чиновників таким чином звернути увагу городян на те, що їм слід перевірити наявність боргів. Зазначається, що, наприклад, з 800 тисяч абонентів борг є у кожного п'ятого. При цьому близько 80 тисяч сімей ігнорують платежі систематично.
 
Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, нардепам подали на розгляд законопроект, який передбачає накладення штрафів на українців за самовільне відключення від теплових мереж/внутрішньобудинкових систем централізованого опалення і гарячої води.
 
На думку ініціаторів, прийняття законопроекту дозволить забезпечити споживачів якісними послугами з централізованого опалення та постачання гарячої води. Реалізація запропонованих змін дасть змогу суттєво покращити функціонування сфер теплопостачання, надання послуг з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води та створить сприятливу основу для збалансованого розвитку житлово-комунального господарства.
 
Коментарі (2)
Коля Пухов
11 Січня 2016 p. 20:01
Особливо неприємна ситуація з комунальними платежами у тих, кого держава спочатку примусово позбавила робочого місця по незалежним від працівника причинам ( в результаті так званих "ліквідацій" держпідприємств, установ, організацій), тобто спочатку держава забрала у людини заробіток, а потім штучно приписує цій людині уявний дохід, і на підставі цієї фальсифікації значно зменшує субсидію.
Коля Пухов
23 Січня 2016 p. 21:31
Або взагалі позбавляє субсидії.