ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГПідвищення тарифів на газ допоможе малозабезпеченим

Підвищення тарифів на газ допоможе малозабезпеченим

Підвищення тарифів на газ і тепло на 20% вивільнить 0,2% ВВП України для адресної допомоги потребуючим категоріям.

Про це інформує «Інтерфакс-Україна» посилаючись на висновки у звіті фонду «Газова цінова політика України: Наслідки підвищення тарифів».

За розрахунками МВФ, підвищення тарифів на газ і тепло для населення на 20% дозволить скоротити необгрунтоване субсидування багатих домогосподарств і вивільнити майже 0,2% ВВП країни для адресної допомоги бідним верствам населення і середньому класу.

«Розрахунки показують, що підвищення тарифів на 20% мало вплине на добробут багатих. Разом з тим, чіткий графік підвищення тарифів в середньостроковій перспективі стане стимулом для підвищення енергоефективності», - йдеться у звіті.

Як зазначають у фонді, на сьогодні існує також незаконна практика використання газу, оплачуваного за тарифами для населення в промислових цілях (через істотну різницю в тарифах для цих категорій споживачів). На думку МВФ, підвищення тарифів на газ і тепло для населення буде перешкоджати таким зловживанням і призведе до підвищення енергоефективності в промисловості.

Нагадаємо, українська влада вважає за доцільне продовження чинної програми з Міжнародним валютним фондом.

В кінці липня 2010 року МВФ вирішив відновити співпрацю з Україною за новою програмою stand-by на SDR10 млрд (більше 15 млрд дол). За даними Нацбанку, країна змогла отримати два транші на загальну суму 3,4 млрд дол.

З весни 2011 року нова програма була заморожена на етапі другого перегляду: Україна вже більше року намагається переконати МВФ виключити питання субсидування цін на природний газ для населення до завершення «газових» переговорів з Росією. Діюча програма stand-by завершується в кінці 2012 року.

 
Коментарі (0)