ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГПідвищення тарифів на газ потягне ЖКГ на дно

Підвищення тарифів на газ потягне ЖКГ на дно

При різкому підвищенні тарифів на газ, населення не зможе платити за житлово-комунальні послуги. Борги українців будуть рости з місяця в місяць, від чого постраждає сфера ЖКГ.

Різке підвищення тарифів на газ для населення призведе до того, що українці перестануть платити за житлово-комунальні послуги. І від цього постраждає сфера ЖКГ. Такої думки дотримується голова Комітету економістів України Андрій Новак, передає ГолосUA.

«У такій ситуації (після різкого підвищення тарифів на газ, - ред.) ми можемо зіткнутися з масовою несплатою (за послуги, - ред.) ЖКГ. Ми можемо повернутися в 90-ті роки, коли борги у комунальній сфері становили 90%», - попередив експерт.
 
Андрій Новак зазначив, що не можна засуджувати людей, які не будуть платити за послуги ЖКГ в умовах катастрофічного подорожчання продуктів і ліків.
 
«Сім'ям, де один або двоє дорослих не працюють, зараз доведеться непросто. Коли їм прийде величезна квитанція на послуги ЖКГ, людям доведеться вибирати на чому економити: на їжі або на послугах ЖКГ. Звісно, людина заплатить за їжу, адже за неї вона не може не платити. Так з місяця в місяць формуються борги за комуналку. Це призводить до того, що сфера ЖКГ страждає», - пояснив економіст.
 
 
Нагадаємо, вчора глава Національного банку України Валерія Гонтарєва заявила, що Україна узгодила з МВФ підвищення тарифів на газ на 280%, на тепло - на 66%. 
 
Примітно, що екс-Міністр ЖКГ Олексій Кучеренко в інтерв'ю «Україні Комунальній» заявив, що перед тим, як говорити про якісь «ринкові» ціни на газ, підвищення цін на газ для населення, потрібно цей ринок газу створити. На сьогоднішній день ринку не існує.
 
Також, пан Кучеренко висловив думку, що сьогодні формування тарифів є непрозорим. Немає процедури доступу до всіх первинних документів в тарифах природних монополій та первинних ринках. Все законспіровано. І це створює атмосферу тотальної недовіри до тарифів.
 
Коментарі (2)
Sergiy2
19 Лютого 2015 p. 08:43
Стара полячка- екскурсовод віком років 70. На питання- 15 років тому, як стало жити в Європі? Відповіла- тяжкувато після шокової терапії. Головне, щоб наше активне населення мало роботу та достойну зарплату в Польші ,а ні то має можливість поїхати вільно в іншу державу на заробітки. І чим більше вони будуть заробляти тим у нас будуть більші пенсії. Як вона була права - бо сьогодні Польша має можливість нам допомагати відбиватися від татаро- монгол.
Коля Пухов
19 Лютого 2015 p. 22:06
Думаю, що державі вигідно, щоб у соціально незахищених борги по комуналці виросли на стільки, щоб ЖЕК через суд мав право виселити боржників із квартир. Звільнені таким чином квартири держава продає або здає в оренду. Це набагато вигідніше , ніж отримання квартплати.