ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГПідвищення тарифів «подарує» нові корупційні схеми

Підвищення тарифів «подарує» нові корупційні схеми

Скоро в Україну прийде підвищення тарифів та реформована система субсидіювання. Однак, експерти зазначають, що бажаного результату для економіки країни це не дасть, а лише поглибить проблему корупції у країні.

Підвищення тарифів та реформування системи надання субсидій може не дати бажаного ефекту щодо зростання економіки країни, а навпаки – утворити нові корупційні піраміди, які будуть сприяти хабарництву у полі отримання субсидій. Такої думки притримується доктор фізико-математичних наук, завідувач відділення Інституту геофізики НАН України Яків Хазан, передає «ZN,UA».

На думку експерта, нововведення у системі субсидіювання для власної вигоди можуть використовувати енергетичні монополісти. А населенню буде вигідно приховувати доходи.

Пан Хазан наголошує, що владі необхідно терміново переглянути тарифоутворення. Адже, згідно із новими цінами на ЖКП, право на субсидію матимуть більше заявлених 4 млн людей. Тож, якщо населення «кинеться» за субсидіями, то підняття тарифів просто не матиме сенсу.

«Навіть якщо в сім'ї є двоє працюючих з такою зарплатою (середній показник за січень 3455 грн, - ред.), то 15% від їхньої сумарної чистої зарплати 5873 грн (6910 грн мінус прибутковий податок 15%) становлять 881 грн. Починаючи з другої половини минулого року такі витрати на комуналку для дво-трикімнатної квартири — це буденна справа. Тобто така не бідна, за нашими мірками, сім'я теж має право претендувати на субсидію. Це означає, що вже анонсоване першоквітневе підвищення тарифів практично безглузде, а тим більше всі наступні», - зазначив експерт.

Читайте також: Субсидії на ЖКП самостійно «прийдуть» до українців

Крім цього, він також припустив, що новий механізм надання субсидій, сприятиме «осіданню» державних коштів у держкомпаніях та підприємствах енергетичного комплексу.

Однак, на думку пана Хазана, вирішити питання проблеми нової системи субсидіювання і тарифоутворення можуть двоступеневі тарифи.

«Я б ввів без жодних субсидій двоступеневі тарифи. Перша сходинка - низький соціальний тариф, а друга - відразу високий, економічно обґрунтований. Не впевнений, що такий двоступінчатий тариф - це найкращий варіант, але він безумовно працездатний, позбавлений якої б то не було корупційної складової, не вимагає ніякого спеціального адміністрування, крім обробки звичайних платіжок, і стимулює енергозбереження», - заявив Яків Хазан.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, українцям доведеться платити більше за послуги водопостачання. НКРЕКП вирішила підняти тарифи на воду для населення з 1 травня.

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
30 Березня 2015 p. 22:14
Якщо людина у декларації штучно занизить свій дохід, то вона має віддати державі подвійний розмір призначеної субсидії. Але водночас держава штучно приписує усім підряд непрацюючим дохід у 1218 гривень на місяць, що, очевидно, є фальсифікацією. Тобто виходить, що обман з боку людини карається, а обман з боку держави вважається нормою.