ГоловнаПублікаціїОСББПлюси та мінуси ОСББ очима посадовців

Плюси та мінуси ОСББ очима посадовців

Більшість зловживань монопольним становищем і фактів недобросовісної конкуренції в галузі ЖКГ відбувається саме у сфері роботи природних монополій.

Чиновники Антимонопольного комітету звернули увагу на проблеми українських об'єднань співвласників багатоквартирних будинків ще в 2011 році, коли провели відповідне дослідження ситуації у сфері управління багатоквартирним фондом. Тоді основними проблемами були названі:

1. Невиправдане затягування передачі органами місцевого самоврядування житлового фонду ОСББ. Внаслідок бездіяльності органів місцевого самоврядування, ОСББ фактично існують лише на «папері», а мешканці будинків продовжують оплачувати послуги ЖЕКам, додатково витрачаючи кошти на утримання власного ОСББ.

2. Утворення компаніями-забудовниками та кількома власниками квартир ОСББ та передача такими ОСББ функцій з обслуговування будинків управляючій компанії, яка пов'язана із забудовником. Впровадження такої схеми призводить до зростання в рази тарифів без виправданих причин.

3. Збільшення вартості послуги внаслідок нав'язування для ОСББ виконавця, визначеного місцевим органом влади.

Читайте також: ОСББ у вирі пристрастей

АМКУ пропонував тоді, по-перше, внести зміни або розробити і затвердити нові нормативно-правові акти, які б визначали форму звернення, повний перелік документів, необхідних для передачі багатоквартирного будинку та прилеглої прибудинкової території з балансу балансоутримувача на баланс ОСББ, конкретні строки розгляду такого звернення (у тому числі передбачити механізм «мовчазної згоди») та відповідальність за порушення строків розгляду звернення.

По-друге, розробити проект Закону України «Про внесення змін до Закону «Про ОСББ», в якому передбачити положення про: визначення членів ОСББ категорією споживачів житлово-комунальних послуг - «населення»; заборонити утворення ОСББ компаніями-забудовниками та пов'язаними з ними особами.

Протягом 2012 року Антимонопольним комітетом України було проведено цілу низку комплексних перевірок у сфері житлово-комунального господарства. Зокрема, за словами в.о. голови Комітету Рафаеля Кузьміна, близько трьох тисяч перевірок торкнулися діяльності ОСББ.

Більшість зловживань монопольним становищем і фактів недобросовісної конкуренції в галузі ЖКГ відбувається саме у сфері роботи природних монополій. Зокрема, найбільш поширеними, за його словами, є зловживання проти ОСББ теплоенергетичних компаній і водопостачальних підприємств своїм становищем на ринку послуг.

За словами заступника голови АМКУ Федора ВЛАДА, причина того, що його відомство зацікавилося проблемами ОСББ, - листи і скарги українців, які надходять у відомство. Результати аналізу ситуації, проведеного Департаментом досліджень і розслідувань АМКУ, показали, що при створенні ОСББ, як правило, затягується процедура реєстрації та передачі будинку в управління мешканцям, хоча, відповідно до урядової постанови № 1521, передача будинку повинна відбутися протягом двох місяців. Але ці терміни прописані тільки на папері, вони не діють через те, що постанова не містить переліку необхідних документів і відсутні типові форми заяв для передачі. І ті, хто вирішив зареєструвати ОСББ, надовго грузнуть у паперовій рутині.

Читайте також: ОСББ розпочинає антимонопольну битву

Не менш серйозні перешкоди виникають і при отриманні у користування прибудинкових територій, що перебувають у комунальній власності. Проблеми виникають через те, що законодавчо не закріплені умови користування прибудинковими територіями, а також неможливо встановити їхні межі. Є проблеми і у взаєминах ОСББ з компаніями-монополістами, що надають комунальні послуги. Монополісти не укладають з об'єднаннями співвласників прямі договори на постачання послуг і ресурсів, а укладають індивідуальні контракти, які не відповідають затвердженим типовим договорам. Всередині самих ОСББ також не рідкісні випадки шахрайства та обману при нарахуванні платежів і внесків, які вносять мешканці такого будинку, серед яких, як правило, є і члени ОСББ, і ті, хто не побажав вступати в об'єднання співвласників.

У результаті цих розглядів при АМКУ утворено робочу групу, до складу якої увійшли чиновники та експерти по створенню та функціонуванню ОСББ. За словами одного з активних членів цієї групи юриста Тетяни МОНТЯН, більша частина роботи вже зроблена, і йде підготовка самого документа з пропозиціями. Але вона не впевнена, що всі напрацювання робочої групи підтримають профільні міністерства і депутати. Втім, це стане ясно восени, коли Верховна Рада стане до роботи після канікул.

У Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України вважають, що процес створення ОСББ в країні стримує відсутність кваліфікованих кадрів у системі управління житловою нерухомістю. Через це в переважній більшості міст, селищ і сіл зберігається монополія ЖЕКів. Міністерство ініціювало внесення змін до національного класифікатора професій та з 1 вересня 2012 року в Україні з'явилася професія менеджера з управління житловим будинком, якій почали навчати в 12-ти вузах. 

 
Коментарі (0)