ГоловнаКоментаріКоментаріНерухомість в обіймах Податкової

Нерухомість в обіймах Податкової

Втручання податківців вже стало простежуватися в сфері оцінки нерухомості.

Підвищений інтерес податкових органів до сфери нерухомості давно є темою для занепокоєння як фахівців в області нерухомості, так і пересічних громадян, які володіють нерухомістю або тільки збираються стати власниками. Ще не всі змирилися з тим, що доведеться платити «податок на розкіш». Надлишок житлової площі (більше 120 м.кв. для квартир і 250 м. кв) для приватних будинків, процентна ставка на додаткові квадратні метри квартири або приватного будинку складе від 1% до 2,7% мінімальної заробітної плати). 

Втручання податківців вже стало простежуватися в сфері оцінки нерухомості. У зв'язку з прийняттям нового Податкового Кодексу більшості українців абсолютно не зрозуміло, які податки їм тепер доведеться платити при продажу нерухомості. І хоча порядок стягування податку на продаж нерухомості з 01.01.2011 року регулюється статтями 172 і 167.2 Податкового кодексу України розмір ставок часто незрозумілий, оскільки залежить від експертної оцінки об'єкта. А ця величина залежить від дуже великої кількості показників.

Свою думку з цього приводу для «У.К.» висловив доктор технічних наук, професор Валерій Воронін: «Експерти в області нерухомості два роки тому виступали з пропозицією як краще перейти до адвалорної ставки податку («У.К.» - адвалорна ставка обчислюється як відсоток від вартості майна). Для цього необхідно провести переоцінку всієї нерухомості, а також обчислити для всієї наявної нерухомості її кадастрову вартість. Але це можна зробити тільки при наявності аналітики по валовому рентному мультиплікату, що демонструє співвідношення ціни продажу об'єкта нерухомості до потенційного або дійсного валового доходу, принесеному даним об'єктом нерухомості. Але, оскільки офіційні дані такого роду відсутні, то зробити переоцінку власності неможливо. Отже, сьогодні країна не готова до введення такого податку».

Віце-президент Української нотаріальної палати Ігор Сидоров висловив з цього питання особисту точку зору. «У нашій країні, якщо вірити Конституції, усі права та обов'язки громадян регулюються законом. У той же час, все, що стосується дій з нерухомістю, у нас чомусь регулюється на рівні підзаконних актів. Я говорю не про те, що ми живемо не за Конституцією, а про те, що в усьому світі ринок нерухомості, це найбільший ринок. Нерухомість, відповідно, завжди була найбільш прибутковим бізнесом і тому за цей ринок постійно точиться війна.


У всьому світі, всі відносини будуються за законами ринку. У нас цю сферу чомусь постійно намагаються зарегулювати, причому зарегулювати штучно Спершу зарегулювати оцінку майна. Потім зарегулювати діяльність нотаріусів, які, взагалі не пов'язані з оцінною діяльністю. Я можу сміливо сказати що в результаті не менше 20% квартир, які продаються в Україні з обов'язковою оцінкою, продаються дешевше їхньої ринкової вартості».

Своє ставлення до дій податківців в сфері нерухомості висловила віце-президент «Ліги експертів України» Світлана Бовсуновська «Мене особисто дуже цікавить, за якою методикою ними («У.К.» - податківцями) буде оцінюватися нерухоме майно при здійсненні операцій. Адже ДПС (Державна податкова служба) це сьогодні опричники на ринку нерухомості. Вони приходять і кажуть, за цю угоду ви повинні заплатити стільки-то. Хоча для цього ви повинні замовляти незалежну оцінку нерухомості і після цього приходити в податкову, називаючи ціну, згідно з експертною оцінкою. Зараз громадяни просто позбавлені цього права. Податкова сама отримала можливість визначати, скільки це коштує. Як вони будуть це робити незрозуміло, оскільки справжніх серйозних фахівців-оцінювачів на ринку нерухомості небагато.


Їх професійні навички напрацьовувалися роками, якщо не десятиліттями. А сьогодні Податкова служба, подивиться кілька оголошень в газеті з продажу нерухомості і скаже: «Ваша квартира коштує стільки». Ці повноваження вони намагалися протягнути через зміни в Податковому кодексі. Наразі же вони прописують свої повноваження через закон України про фонд Держмайна (набрав чинності 16 січня поточного року). Прописують повноваження податкової в законі, який, регулює зовсім інший орган. Там написано, що Державна податкова служба має право своїм внутрішнім розпорядком визначити порядок допуску до оцінки. Тобто з'являться «кишенькові» оцінювачі, і в цій сфері створюється «неоране поле» для корупції».

 

Костянтин Єгоров

Вирішили придбати квартиру. Головною справою необхідно вибрати місце. У виборі Вам допоможе каталог « нерухомість в Києві », представлений на сайті ua.chayka.org.ua. Залишилося справою за малим, вибрати дизайн та інтер'єр майбутньої квартири.

 
Коментарі (0)