ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГПодорожчання ЖКП: вчимося економити

Подорожчання ЖКП: вчимося економити

Україна за волосину від чергового підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. Економія ресурсів зараз як ніколи актуальна. Однак, перш ніж говорити про заощадження, потрібно встановити прилади обліку. Які? - радять експерти.

Через лічені дні наберуть чинності нові тарифи на електроенергію, газ та опалення. За рішенням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг з 1 квітня 2015 року для населення, яке споживає менше 100 кВт-год на місяць, тариф на електроенергію буде підвищений на 5,8 коп. до 36,6 коп/кВт-годину; від 100 до 600 кВт-год - до 63 коп/кВт-год; понад 600 кВт-год на місяць - до 140,7 коп/кВт-год. Мінімальний тариф  на газ для населення з цього дня  становитиме 3,6 грн за 1 куб. м, тобто зросте  в 3,3 рази. Середньозважений тариф на теплову енергію для потреб населення підвищиться на 71,8% і складатиме 537,2 грн за Гкал.

Таке подорожчання житлово-комунальних послуг, безумовно, сильно вдарить по родинному бюджету українців. Трішки послабити цей удар може державна субсидія на оплату ЖКП, однак її оформлення «потягне час» і досі не зрозуміло достеменно, як відбуватиметься на практиці. Тож, середньостатистичному українцю доведеться подбати, як завжди, про себе самому. 
 
Як зменшити енергоспоживання? – питання цікаве, але, на щастя, не риторичне. Іноді, щоб заощадити ресурси, потрібно просто відкоригувати побутові звички, наприклад, вимикати світло, покидаючи приміщення, іноді провести ряд заходів, скажімо, утеплення. Але в першу чергу, потрібно встановити прилади обліку, адже не можна зекономити те, що не можна виміряти. 
 
Так, ефективному споживанню електроенергії буде сприяти встановлення сучасної системи обліку світла - ADDAX IMS. Ця система дозволить в автоматичному режимі вимірювати і передавати всі необхідні параметри, а також управляти споживанням електрики. Її виробником є ТОВ «АДД-Енергія» - компанія, яка була заснована у 1999 році і однією з перших реалізувала проект автоматизації обліку електроенергії в Україні.
 
Примітно, система ADDAX IMS може застосовуватися на всіх об'єктах, які живляться від мережі 0,4 кВ. Але, оскільки це комплекс, то установка в одиничній квартирі не має сенсу. Хоча навіть у цьому випадку є свої плюси. Наприклад, можливість переходу на двозонний облік і гарантія того, що буде враховуватися енергія лише цього абонента (дуже актуально для старого житлового фонду). У першу чергу, ця система буде цікава для абонентів, які розраховуються з енергокомпаніями по загальному лічильнику - садові товариства, ринки, гуртожитки, тощо. А також для самоорганізованих об'єднань абонентів - ОСББ, кооперативні будинки, котеджні містечка, приватні управляючі компанії.
 
Встановивши систему ADDAX IMS, найперше, що отримує клієнт - можливість налагодити автоматизований одночасний збір даних в систему і відмовитися від обходу лічильників персоналом, так як лічильники передають інформацію в Центр збору даних в автоматичному режимі. Це дає можливість побудови реального балансу споживання енергоресурсу. Бачачи реальну картину споживання, клієнт аналізує, який економічний ефект дасть впровадження того чи іншого енергоефективного рішення (наприклад, заміна ламп освітлення, насосного обладнання, тощо). А також повністю виключає комерційні втрати в мережі. І ряд функцій з управління мережею: обмеження потужності, багатотарифність, захист абонента та його обладнання від неякісних параметрів електропостачання.
 
Не мало важливо, ADDAX IMS також дозволяє ефективно боротися з розкраданням електроенергії за рахунок наявності датчиків, які стежать за спробами несанкціонованого доступу до лічильника і оперативно повідомляють про це Центру збору даних. З її допомогою можна відстежувати і графік споживання (від 1 до 60 хв.) та на цій основі зводити баланс. Це дасть можливість виявити будь-яку маніпуляцію з приладом обліку. Крім того, клієнт може віддалено зі свого комп'ютера відключити боржника, що приведе в кінцевому рахунку до підвищення дисципліни платежів.
 
«У нас є приклади об'єктів, де, завдяки установці цієї системи, замовники знизили втрати з 40%-45% до 2%-5% (рівень технічних втрат)» - підкреслив гендир ТОВ «АДД-Енергія» Сергій Михайлов.
 
До того ж, управління мережею досить просте. Замовник зі свого комп'ютера може обмежити потужність споживання кожного споживача відповідно до договору або проекту. У разі перевищення абонентом цієї величини він буде відключений на деякий час (встановлюється замовником). Це зніме проблему дефіциту потужності в мережі, що дозволить усім абонентам отримувати електроенергію і заощадити грошові кошти на встановлення більш потужного трансформатора. Окрім того, є можливість захистити споживача від стрибків напруги. У лічильнику встановлюються верхній і нижній пороги значень напруги. При виході напруги за ці значення, споживач буде автоматично відключений, що забезпечить збереження його обладнання. Також на побутовому рівні ці лічильники можуть виконувати функцію ПВЗ (ПЗВ - пристрій захисного відключення). Тобто, у разі пробою фази на корпус обладнання, абонент буде відключений, що збереже життя і здоров'я абонента і його сім'ї.
 
Варто зазначити, встановивши ADDAX IMS абонент може перейти на двох (або трьох) зонний облік і використовувати пільговий тариф в опалювальний сезон для електроопалення. «Якщо ви використовуєте двох (або трьох) зонний облік, то потужні прилади (електроопалення, бойлери) можна підключити через додаткове реле. Це дасть можливість подавати на них живлення згідно з графіком. Наприклад, не включати їх під час пікових періодів» - пояснив пан Михайлов, а також додав, що для ОСББ буде цікавим те, що на базі цієї системи можна побудувати автоматизовану систему обліку всіх видів енергоресурсів (вода, газ, тепло). За його словами, це забезпечить повноту та своєчасність отримання даних, що призведе до поліпшення дисципліни платежів.
 
Як приклад, він загадав нещодавні відключення електроенергії в країні, які виникли у зв’язку з перевищенням споживання енергії над її генерацією. «У зв'язку з цим енергокомпаніям доводилося відключати споживачів від мережі. Повсюдна установка таких систем, як ADDAX IMS, забезпечує можливість тимчасового обмеження потужності споживання. Якби в нашій країні були б усюди встановлені такі системи, то обмеживши потужність споживачів у пікові години на 15-20% від договірних величин, ми пройшли б цей період без масових відключень» - підкреслив пан Михайлов.
 
Примітно, в основу системи ADDAX IMS закладений принцип простоти розгортання системи. Обладнання ADDAX підтримує технологію «plug&play», що дозволяє розгорнути систему легко і швидко, істотно знижуючи витрати на інсталяцію та обслуговування. Функція автоматичного виявлення значно спрощує управління знову інстальованим обладнанням. Це означає, що достатньо провести просту заміну лічильника і встановити на ТП маршрутизатор з SIM-картою будь-якого оператора. А з цим впорається будь-який електрик. 
 
Більш детальну консультацію можна отримати у спеціалістів компанії «АДД-Енергія» за телефоном (044)239-29-76 або на сайті www.add-energy.com
 
Матеріал розміщено на партнерських засадах
 
Коментарі (1)
Коля Пухов
28 Березня 2015 p. 22:32
А може краще не тарифи підвищувати, а зупинити знецінення гривні? Адже якщо рахувати у доларах або у євро, то ніякого зростання цін і тарифів за останні роки не було. Тобто виходить, що нас вкотре намагаються обманути, переклавши збитки від знецінення українських грошей на пересічних споживачів.