ГоловнаКоментаріТарифи ЖКГПодвійні стандарти тарифної політики

Подвійні стандарти тарифної політики

Результати опалювального сезону продемонстрували неузгодженість дій тарифного регулятора і профільного міністерства.

Перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Олександр Аліпов заявив, що в 2013 році населенню варто очікувати зростання тарифів на комунальні послуги. «Підвищення тарифів цього року не буде. Так що не живіть ілюзій», - звернувся він до директорів теплопостачальних підприємств вчора на нараді, присвяченому підсумками опалювального сезону. «За підсумками першого півріччя будуть додатково виділені кошти на погашення різниці в тарифах. Також президент дав завдання підняти тарифи з нового року, але не різко, а «по драбинці». Це на першому етапі близько 10%. Тому що більш різке підвищення негативно сприймається суспільством», - додав Олександр Аліпов.

Однак заяви чиновника не узгоджуються з вимогами глави держави. Нагадаємо, у лютому президент Віктор Янукович зажадав до кінця цього року привести тарифи на житлово-комунальні послуги у всіх регіонах до економічно обґрунтованого рівня.
«Я вимагаю, щоб до кінця 2012 року на місцевому рівні тарифи на послуги ЖКГ були приведені до економічно обґрунтованого рівня. Це спільна робота державного регулятора і місцевої влади», - сказав тоді пан Янукович.
 
Крім того, висловлювання першого заступника міністра змушують ще раз замислитися, хто ж в країні встановлює тарифи: регулятор або міністерство. Згідно з чинним законодавством, Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сфері комунальних послуг, встановлює тарифи для своїх ліцензіатів, а Мінрегіон - здійснює державну політику в сфері тарифоутворення. Але, мабуть, лише на папері, оскільки в нацрегуляторі зовсім по іншому уявляють динаміку зростання тарифів на послуги ЖКГ. У квітні глава Нацкомуслуг Валерій Саратов пообіцяв, що тарифи на послуги опалення зростуть на 35%.
 
Не сходяться і плани відомств щодо платоспроможності побутових споживачів.«Потенціал зростання є: наразі українські сім'ї платять у середньому близько 7% своїх витрат на оплату житлово-комунальних рахунків, хоча ви знаєте, що соціальні стандарти становлять 15% (10% для пенсіонерів)», - заявив вчора пан Аліпов.
 
У той же час двома тижнями раніше пан Саратов називав інші показники: «Згідно зі статистичними даними за минулий рік, в опалювальний період витрати на комунальні послуги становили 11,8% від сукупного доходу середньостатистичної сім'ї. У великих містах цей показник досягав 12,8%. Тому якщо тарифи для населення і будуть підвищуватися, то тільки одночасно зі збільшенням можливості населення їх оплачувати», - повідомив він газеті «Факти».
 
 
Сергій Купін
 
 
Коментарі (0)