ГоловнаНовини ЖКГУтилізація ТПВПолтавщина за кілька років перероблятиме сміття

Полтавщина за кілька років перероблятиме сміття

Уже в 2015 році Полтава матиме сміттєпереробний комплекс потужністю 100 тис. тонн відходів на рік.

Побудувати його допоможуть державні кошти за умови активності регіональних владних структур. Керівник ДП «Національний проект «Чисте місто» Іван Олексієвець зазначив, що  Полтава є одним з 10 міст, де реалізують названий проект. Про це «Україні Комунальній» повідомили в прес-службі Полтавської ОДА.

«На сьогодні  в Полтаві вже розробили попереднє техніко-економічне обґрунтування сміттєпереробного комплексу. Його затвердили Кабінетом Міністрів, і наступним етапом буде підготовка до конкурсу на вибір приватного інвестора, який реалізує цей проект в Полтаві», - пояснив Іван Олексієвець.

Конкурс  же проведуть на початку наступного року, далі до середини літа вже мають розробити проектну документацію та паралельно розпочати будівництво  сміттєпереробного комплексу.

«Сміттєпереробний комплекс буде здатен перероблювати всі відходи, що утворюються в межах міста. Я думаю, що це значно зменшить екологічне навантаження на оточуюче середовище. Адже  проектом передбачено, що повинно перероблятися не менш, ніж 50% відходів, які утворюються в межах міста. Це будуть відбиратися всі легкі фракції, а залишатимуться лише важкі. Таким чином, значно зменшиться навантаження на полігон, бо туди будуть потрапляти лише екологічно безпечні відходи. А народногосподарський комплекс матиме змогу отримувати вторинну сировину та інше, в тому числі вироблятиметься альтернативна енергія, яка може використовуватись, як для власних потреб, так і для збуту», - розповів Іван Олексієвець.

Поки що таких заводів в Україні  немає. Орієнтовна його вартість  - близько 20 млн євро. Комплекс окупиться протягом 7-10-ти років. На новому підприємстві створять до сотні нових робочих місць.

 
Коментарі (0)