ГоловнаПублікаціїФінансування ЖКГ«Політичні камікадзе» не мають грошей на ЖКГ

«Політичні камікадзе» не мають грошей на ЖКГ

«Технічний» уряд України, або як самі чиновники себе називають, уряд «політичних камікадзе», пропрацювало вже 5 днів, з яких три-новоспеченим чиновникам довелося займатися питаннями «війни і миру».

Війна та мир

Дозвіл Ради федерацій РФ на використання обмеженого російського військового контингенту на території України, який в суботу отримав Президент РФ Володимир Путін, змусило Україну мобілізуватися. Українські військові у Криму, який був окупований за добу військами сусідньої країни, залишилися вірні присязі, українці у всіх регіонах згадали, нарешті, що вони громадяни єдиної і неподільної країни, армія приведена в стан повної бойової готовності, а енергетичні об'єкти (АЕС і найбільші ТЕЦ) перебувають під посиленою охороною. Тим не менш, незважаючи на серйозність становища, «У.К.» вирішила звернути увагу читачів на те, з якими економічними ризиками може зіткнутися ЖКГ країни, а відповідно, і споживачі.

Комунальне безгрошів'я

«Україна Комунальна» вже писала про те, що новому Міністру регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Володимиру Гройсману, за сумісництвом Віце-прем'єру, що курирує напрям регіонального розвитку, галузь ЖКГ дісталася в жалюгідному стані. Це і мільярдні борги теплоенергетиків і водопостачальних підприємств за енергоносії, і величезні суми дебіторської заборгованості, і застарілі основні фонди підприємств ЖКГ. Ще одна важлива проблема галузі - брак бюджетного фінансування. Зупинимося детальніше на показниках державних дотацій.

Згідно з офіційною статистикою, оприлюдненою Мінрегіоном на офіційному сайті відомства, на витрати галузей ЖКГ, будівельного блоку і регіонального розвитку в першому кварталі в держбюджеті-2014 передбачено всього 289,5 млн грн. З них у січні передбачалося профінансувати 96,3 млн грн, однак у дійсності було виділено лише 43% від запланованої суми - 41,4 млн грн.

Примітно, що вперше Мінрегіон у своєму звіті про виконання планів щодо бюджетного фінансування галузі не вказує загальну суму бюджетних коштів, передбачену в держбюджеті на весь 2014 рік, а лише зазначає кошти квартальних дотацій. Якщо звернутися до закону України «Про державний бюджет на 2014 рік», то стає зрозуміло чому. Згідно з основним фіндокументом країни, в цьому році на фінансування ЖКГ, будівельної галузі та регіонального блоку запланована мізерна сума коштів. Зокрема, на загальнодержавні витрати Мінрегіон отримає лише 3,2 млрд грн, з яких 2,9 млрд грн - із спецфонду.

Читайте також: Бюджет ЖКГ: стабільне безгрошів'я

Зрозуміло, що в умовах фінансово-економічної кризи, в якій перебуває Україна, а також з-за відсутності коштів у держскарбниці, розраховувати на збільшення бюджетного фінансування галузі ЖКГ не доведеться. Разом з тим, поки новопризначений глава профільного Міністерства Володимир Гройсман, не визначив джерела фінансування галузі, а лише уточнив, що галузь «візьме курс на децентралізацію» і посилення повноважень органів місцевого самоврядування. Очевидно, що в умовах військового конфлікту з РФ і більш глобальних енергетичних проблем, проблеми ЖКГ не є пріоритетними для вирішення. Проте, слід пам'ятати, що зупинка роботи підприємств галузі автоматично може призвести до повної зупинки системи життєзабезпечення України.

Обійдемось без зайвих субвенцій

Разом з тим, результати фінансування галузі за перший місяць поточного року (за лютий звітність поки не опублікована) свідчать про катастрофічну нестачу коштів на потреби ЖКГ. Зокрема, на реалізацію загальнодержавних програм на січень було передбачено 80,97 млн грн, а виділено трохи більше половини - 41,4 млн грн. З державними субвенціями ситуація ще гірше - із запланованих 15,3 млн грн у першому місяці галузь не отримала ні копійки.

Ті нечисленні статті витрат, які передбачені в держбюджеті на дотування ЖКГ в січні не фінансувалися. З передбачених на січень 33,6 млн грн, які планувалося спрямувати на реалізацію проекту «Розвиток міської інфраструктури» у Миколаєві (33,4 млн грн) та на заходи по координації заходів по забезпеченню цього проекту (242,6 тис. грн), виділено лише 7,2 млрд грн на пошук і поховання жертв війни та політичних репресій. Виплата субвенцій місцевим бюджетам на погашення різниці в тарифах, а також на фінансування капітального ремонту і реконструкції систем водопостачання не передбачені не тільки в січні, але і в першому кварталі в цілому. Всього з січня по березень галузі ЖКГ покладається 100,1 млн грн.

Будівельної галузі пощастило більше - із запланованих на січень 37,9 млн грн було виділено 31,9 млн грн. Основне фінансування було спрямовано на компенсацію відсоткової ставки у молодіжному житловому кредитуванні та здешевлення іпотечних кредитів.

Всього у держбюджеті-2013 року було передбачено 8,3 млрд грн, з яких виділено лише 4,9 млрд грн, а використано і того менше - трохи більше 4 млрд грн. При цьому житлово-комунальний блок отримав всього 2,9 млрд грн, з яких було профінансовано 2,5 млрд грн, а будівельна галузь - 1,3 млрд грн, з яких було насправді спрямоване на 0,9 млрд грн.

Хронічне недофінансування з державного бюджету галузі ЖКГ - тренд, який сформувався не вчора, і, кожен раз переносячи провину за стан ЖКГ на «папірєдніков», жоден український уряд не поспішав збільшити фінансування галузі.

В принципі, причини такої «стриманої фінансової політики» цілком зрозумілі: галузі ЖКГ на відновлення і модернізацію потрібен не один і навіть не два бюджета України. Проте жоден уряд не зміг створити систему, яка укладала б у собі комплексні механізми реформування галузі, а також формувала б умови для залучення приватного капіталу на підприємства ЖКГ. Може бути, це вдасться зробити діючому уряду «політичних камікадзе». 

 
Коментарі (2)
Санечка В.3
04 Березня 2014 p. 15:02
Во всем виноваты ПАПИРЕДНИКИ)))
Мария Цатурян3
04 Березня 2014 p. 15:06
посмотрим, что сделают толкового ПОСЛИДОВНИКИ))