ГоловнаНовини ЖКГПолітикаПорошенко: Росія мститься Україні будівництвом «Північного потоку-2»

Порошенко: Росія мститься Україні будівництвом «Північного потоку-2»

Президент назвав справжню, на його думку, мета будівництва газопроводу в обхід України

Проект газопроводу "Північний потік - 2", який буде проходити з Росії до Німеччини через Балтійське море, є серйозною загрозою Україні. Про це заявив президент України Петро Порошенко.

"Це дуже серйозна загроза для України, яку формує Російська Федерація. Головна мета якої аж ніяк не економічна чи енергетична, мета - позбавити Україну двох мільярдів доларів, які вона отримує за транзит. Це помста за Стокгольм, це помста за рішучі антикорупційні реформи в енергетичній сфері ... ", - зазначив Порошенко в інтерв'ю українським телеканалам.

Нагадаємо, Єврокомісія хоче вести переговори з Росією по "Північному потоку-2". На початку вересня 2015 року російський "Газпром" і компанії Shell, OMV, E. On. підписали угоду акціонерів спільної проектної компанії, яка буде займатися будівництвом газопроводу "Північний потік-2".

Проект "Північний потік - 2" передбачає будівництво двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 мільярдів кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Трубопровід планується побудувати поруч з "Північним потоком".

Як зазначав заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв, капітальні витрати на "Північний потік-2" очікуються на рівні 8 мільярдів євро, однак разом з вартістю запозичень сума може досягти 9,9 мільярда євро.

За оцінками голови "Нафтогазу" Андрія Коболєва, цей газопровід не сприяє диверсифікації поставок газу в ЄС і не забезпечує Євросоюзу доступ до нових джерел газу. Також, за словами Коболєва, реалізація проекту "Північний потік-2" призведе до того, що пункти входження російського газу в ЄС будуть майже повністю сконцентровані в Німеччині. Однак наявні газопроводи між північчю Німеччини і країнами Центральної та Східної Європи не мають достатньо потужностей, щоб доставити потрібні обсяги газу в східні європейські регіони.

 

 
Коментарі (0)