ГоловнаВибір редакціїЖитлоІпотечне кредитування підігріє ринок нерухомості

Іпотечне кредитування підігріє ринок нерухомості

На думку експертів, найближчим часом варто очікувати збільшення вартості квартир, якщо банки будуть брати участь в іпотечному кредитуванні.

Поява іпотечного кредитування на українському ринку нерухомості приведе до миттєвого збільшення попиту і тим самим до збільшення ціни на квартири. Таку думку висловив керуючий партнер компанії UTG Віталій Бойко, - інформує Gazeta.ua.

«Банки так і не беруть участь в іпотечному кредитуванні. Все будується на власних коштах девелоперів, але, тим не менш, всі об'єкти мають прибутковість 20-25% при введенні в експлуатацію, - говорить експерт. - З відкриттям іпотечного кредитування відбудеться миттєве збільшення попиту і тим самим збільшення ціни».

За словами фахівця, явище зростання цін на нерухомість через значне кредитування спостерігалося до кризи.

«Іпотека вигідна покупцям і девелоперам навіть при зміни вартості об'єктів нерухомості. А ось з комерційної нерухомості - втручання банків має достатньо негативне забарвлення. Це призведе до перенасичення ринку», - заявив пан Бойко.

На його думку, необхідні об'єкти нерухомості вже «закладені на найближчі роки, тому не потрібно будувати нові».

Читайте також: Іпотека відкрила новий сезон

«Девелопер, що будує за свої кошти, ретельно вибирає місце майданчика, концепцію проекту. А якщо до гри вступають банки - новачки починають будувати об'єкти з неправильною поверховістю, місцем і т. д. Зараз змушені вводити в експлуатацію збиткові будівлі, профінансовані банками ще до кризи», - підкреслив він.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, українці стали менше звертатися за іпотечними кредитами. Так, з початку року ДІУ рефінансувала 297 іпотечних кредити, тоді як за минулий рік їх було видано більше тисячі.

У рамках Програми здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які цього потребують, в поточному році надано вже близько 450 кредитів на загальну суму 101 млн грн.

 
Коментарі (0)