ГоловнаПублікаціїОСББПри незгоді рішення загальних зборів ОСББ можна оскаржити в суді

При незгоді рішення загальних зборів ОСББ можна оскаржити в суді

Для звернення до суду повинні бути законні підстави. Твердження: «Мені не подобається рішення загальних зборів!», «Я не хочу виконувати рішення загальних зборів, бо я не член ОСББ» тощо — не є законними підставами, це необхідно розуміти в першу чергу.
Якщо мешканці не згодні з рішенням загальних зборів ОСББ, то таке рішення можна оскаржити в суді. 
 
Це твердження ґрунтується на положеннях ст.ст. 10, 14, 20 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 29.11.2001 р. № 2866-III (далі ― Закон про ОСББ), у яких визначено можливість вирішувати спірні питання в судовому порядку.
 
Але головне пам’ятати, що для звернення до суду повинні бути законні підстави. Скажімо, твердження: «Мені не подобається рішення загальних зборів!», «Я не хочу виконувати рішення загальних зборів, бо я не член ОСББ» тощо — не є законними підставами, це необхідно розуміти в першу чергу!
 
Адже відповідно до ст. 10 Закону про ОСББ рішення загальних зборів, прийняте згідно зі статутом, є обов’язковим для всіх співвласників.
 
З яких підстав можна звернутися до суду?
 
Ми можемо звернутися до суду про визнання недійсним певного рішення або частини рішення ОСББ, якщо:
 
а) під час прийняття рішення було порушено процедуру, передбачену в ст. 10 Закону про ОСББ і Статуті ОСББ;
 
б) у разі прийняття рішення було порушено ваші права як співвласника, визначені в ст. 14 Закону про ОСББ;
 
в) під час прийняття рішення було неправильно визначено частку в загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного та капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна в багатоквартирному будинку (ст. 20 Закону про ОСББ).
 
Тобто якщо хоча б один співвласник обґрунтовано не погоджується з рішенням більшості, прийнятим на загальних зборах, він може його оскаржити, звернувшись до місцевого (районного) суду за місцезнаходженням ОСББ (відповідно — вашого будинку) з позовом.
 
У зв’язку із цим співвласникам, права яких порушені, можна скористатися декількома порадами.
 
1.  Перед зверненням до суду, керуючись ст.ст. 14, 10 Закону про ОСББ, зверніться з письмовим запитом до Правління та Голови ОСББ і отримайте копії:
  • Статуту ОСББ;
  • Протоколу загальних зборів і всіх супутніх документів (первинні бухгалтерські документи; письмове опитування тощо), у яких викладено рішення або які стосуються рішення та підтверджують порушення законодавства. Отримавши вказані документи, ви зможете перевірити, чи дотримано встановленої законодавством процедури, та надалі доводити її порушення в суді;
2. Зверніться до юриста чи адвоката для аналізу копій документів на предмет дотримання законодавства та правильності складання позову.
 
Адже саме вам необхідно буде доводити в суді, що рішення не відповідає інтересам співвласників, порушує їх права чи прийнято насправді не більшістю.
 
Олена Жмуйданович, юрист
джерело: ОСББ-інформ 
 
Коментарі (0)