ГоловнаНовини ЖКГПодіїПричини смогу та чи потрібно носити маску: роз'яснення екологів

Причини смогу та чи потрібно носити маску: роз'яснення екологів

Еколог пояснив, що смог обумовлений декількома причинами. Абсолютно помилково звинувачувати в цьому людей, що спалюють сухе опале листя.
З 15 жовтня в додатку SaveEcoBot індекс якості повітря в Києві наближався до негативних позначок у декількох спальних районах. За добу тризначні цифри, які свідчать про небезпечний для дихання рівень забруднення дрібнодисперсним пилом, були зафіксовані в більшості районів столиці. 
 
Прем'єр запевняє, що показники забрудненого повітря в Києві поки не є аномальними, але «Слово і Діло» розібралось, з чим пов'язано забруднення повітря і чи допоможе маска захиститися від шкідливих речовин.
 
Еколог Володимир Борейко пояснив, що смог обумовлений декількома причинами.
 
«По-перше, відбуваються величезні викиди в атмосферу промислових підприємств, ТЕЦ і транспортних засобів. По-друге, відсутність дощу, вітру. По-третє, туман. Такі погодні умови сприяють смогу. Це в принципі звичайне явище для жовтня», – пояснив еколог.
 
Він підкреслив, що абсолютно помилково звинувачувати в цьому людей, що спалюють сухе опале листя. Еколог зазначив, що це абсолютно мінімальна частка забруднення.
 
«80% забруднення – автотранспорт, заводи і ТЕЦ. Зокрема, Дарницька ТЕЦ. Безумовно, ці фактори були й раніше, проте зараз вагому роль зіграли погодні умови. У вересні було вітряно, влітку не було дощу, але і не було туману», – констатував Борейко.
 
Те, що за допомогою маски можна захиститися від диму, смогу і інших забруднень повітря не більше, ніж міф, зазначив еколог.
 
За його словами, користуватися звичайними масками, які продаються в аптеках, не має сенсу, оскільки вони не є герметичними.
 

«Як маска, яку ми купуємо в звичайній аптеці, може затримати, наприклад, молекули чадного газу? Ніяк. Це міф. Так само, як і те, що зачинені вікна допоможуть себе убезпечити. Максимум, що можна зробити – виїхати з міста на кілька днів», – прокоментував Борейко. 

 
Коментарі (0)