ГоловнаВибір редакціїЖитлоПриватні БТІ - поле для шахрайства

Приватні БТІ - поле для шахрайства

Кілька десятків приватних БТІ з'явилися у столиці. Одні обіцяють за 500 грн виготовити інвентаризаційну картку, інші – узаконити перепланування квартири за 2-3 дні. Втім, багато експертів таким структурам не довіряють.

Через приватні БТІ зросте корупція, махінації і шахрайство на ринку нерухомості, - стверджують експерти. Зокрема такої думки дотримується юрист Володимир Коваленко, - інформує Gazeta.ua.

«За гроші такі фірми видаватимуть липові дозволи, - каже юрист. - Через приватні БТІ зросте корупція, махінації і шахрайство на ринку нерухомості. Щоб заробити, такі фірми видаватимуть дозволи на перепланування квартир і знесення стін. Що матимемо у результаті? Через півроку-рік почнуть масово валитися «хрущівки», де проводилися неправильні перепланування. Страждатимуть сусіди тих, хто за гроші перебудував собі житло на власний смак. А знайти винних буде неможливо, бо сьогодні таке БТІ на Оболоні чи Троєщині є, а завтра їхній офіс та власника не можна буде знайти. Через самочинні реконструкції руйнуватимуться цілі під'їзди».
За словами Володимира Коваленка, органи місцевого самоврядування втратять право доступу до достовірної інформації про всі об'єкти нерухомості, які розміщені на території громади. Не допоможе навіть Єдиний державний реєстр.
 
«Коли звертаєтеся у приватне БТІ, перевіряйте, чи є прізвища їхніх атестованих працівників на сайті Мінрегіону», - радить експерт.
 
Нагадаємо, Уряд схвалив розроблений Мінрегіоном законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо переобладнання та перепланування жилих приміщень».
 
Зокрема, документом передбачено скасування вимог щодо отримання дозволу виконавчого комітету на виконання робіт з переобладнання та перепланування житлового будинку або приміщення, які не передбачають втручання у несучі та огороджувальні конструкції чи інженерні системи.
 
Крім того, законопроектом передбачається визначення переліку об’єктів будівництва та будівельних робіт, які можуть проводитися без отримання документа, що дає право на їх виконання, та, після завершення яких, об’єкт будівництва не потребує прийняття в експлуатацію.
 
Коментарі (2)
Иван Смольный
03 Серпня 2013 p. 20:00
Цитата:«За гроші такі фірми видаватимуть липові дозволи, - каже юрист. - Через приватні БТІ зросте корупція, махінації і шахрайство на ринку нерухомості. Щоб заробити, такі фірми видаватимуть дозволи на перепланування квартир і знесення стін" Або кореспондент недочув, або юрист такий же липовий, як звані БТІ. Бо БТІ не надавали, та можуть надавати такі дозволи, це поза їх компетенцією.
Иван Смольный
03 Серпня 2013 p. 20:01
Звиняйте. Слід читати "Бо БТІ не надавали, та НЕ можуть надавати такі дозволи, це поза їх компетенцією.