ГоловнаКоментаріТеплоенергетикаПриватні енергокомпанії гальмують енергоефективність

Приватні енергокомпанії гальмують енергоефективність

Приватні енергокомпанії перешкоджають зниженню споживання енергоресурсів в Україні. На думку експертів, вони не зацікавлені, щоб вся краъна споживала менше енергоресурсів.

Приватні енергогенеруючі компанії, підприємства теплокомуненерго, обленерго та облгази перешкоджають реалізації проектів по зниженню споживання енергоресурсів в Україні, оскільки це може значно знизити їх доходи. Про це заявив президент Асоціації з енергоефективності та енергозбереження Олег Козачук, - повідомляє «УНІАН».

«Зараз у цьому напрямку реформа не проходить, тому що якщо ми почнемо в 2 рази менше споживати енергії, то в 2 рази менше почне заробляти приватна генерація, приватні обленерго, приватні облгази, теплокомуненерго», - сказав пан Козачук.

«Вони не зацікавлені, щоб вся Україна споживала менше енергоресурсів. І відповідно, ніякий законопроект, який покликаний зменшити їх споживання, не проходить», - додав експерт.

За його словами, разом з підвищенням тарифів на енергоресурси для населення уряду потрібно було вжити заходів щодо впровадження повного обліку використання цих ресурсів на конкретний будинок, що дозволило б мешканцям контролювати якість послуг приватних компаній.

Читайте також: Українці не готуються до зими через брак коштів

«Підняття тарифів веде до збагачення постачальників, передавальних компаній, але ніяк не позначається на українцях», - підкреслив пан Козачук.

Такої ж думки дотримується й експерт Energy Cities Святослав Павлюк, який повідомив, що активної реалізації енергоефективних проектів у житловому секторі заважає субсидування підприємств теплокомуненерго, які отримують значні кошти завдяки тому, що держава компенсує їм різницю вартості виробництва теплової енергії для населення.

Крім того, він наголосив на необхідності 100% обліку використання природного газу населенням, оскільки без лічильників ціни на газ для українців можуть відрізнятися в 3,5 рази в залежності від регіону проживання, а приватні компанії отримують від цього вигоду.

«Тільки 100% облік може припинити маніпуляції, які продавці і транспортувальники енергоресурсів здійснюють через різницю цих цін», - підкреслив пан Павлюк.

Нагадаємо, російський «Газпром» з 16 червня перевів Україну на передоплату поставок російського газу, зменшивши подачу палива для українських споживачів до нуля. При цьому обсяги видобутку газу в Україні не зможуть замінити поставки газу з Росії. Тому Україна розробляє реверсні маршрути постачання цього палива з Угорщини, Польщі, Словаччини і Румунії. В таких умовах уряд прийняв рішення максимально знизити використання природного газу в промисловості, а також житловому секторі, для того щоб забезпечити українців теплом і гарячою водою в зимовий період.

 
Коментарі (0)