ГоловнаПублікаціїТеплоенергетикаУкраїнці не готуються до зими через брак коштів – опитування

Українці не готуються до зими через брак коштів – опитування

Попри намагання уряду провести опалювальний сезон з теплими батареями, українці не сподіваються на одні лиш сили держави. Населення хотіло б також взяти участь в підготовці до зими, однак, у більшості українців не вистачає на це коштів.

Кабінет Міністрів переймається, аби в квартирах українців було тепло взимку. Для цього уряд впроваджує низку заходів задля економії палива.

Кабінет Міністрів розділив газ між областями на період з 1 серпня 2014-го по 1 квітня 2015 року. В цілому за вказаний період передбачено споживання 14,1 млрд куб. м газу, в тому числі промисловими споживачами та іншими суб'єктами господарювання - 7,5 млрд куб. м, теплогенеруючими та теплопостачальними компаніями - 5,9 млрд куб. м, бюджетними установами та організаціями - 625,95 млн куб. м. 
 
При цьому постачання газу підприємствам комунальної теплоенергетики не будуть здійснюватися, якщо вони не будуть діяти в рамках постанови Кабміну №217 від 18 червня 2014 року, яким затверджено порядок розподілу коштів на спецрахунках для проведення розрахунків з гарантованим постачальником.
 
Кабмін також доручив Міністерству охорони здоров’я та Міністерству регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ опрацювати питання доцільності зменшення нормативної температури повітря у приміщеннях на градуси Цельсія. Нагадаємо, Наразі згідно з українським законодавством, в кутовій кімнаті нашої квартири повинна триматися температура в межах 20 градусів Цельсія, в інших житлових приміщеннях і на кухні 18 градусів Цельсія, у ванній кімнаті за правилами має бути в рази тепліше – 25 градусів Цельсія.
 
 
Також, заради економії «блакитного» палива українцям масово вимикають гарячу воду. Зокрема, без гарячого водопостачання наразі залишаються тисячі киян. «Обмеження використання газу через відключення гарячої води у столиці зумовлене надскладною ситуацією в державі: як у військово-політичному, так і у економічному плані», – повідомив директор Департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА Дмитро Новицький.
 
Попри «газові» негаразди, у Мінрегіоні обіцяють, що взимку в оселях українців буде тепло. Опалювальний сезон пройде за рахунок тієї кількості газу, яка буде наявна. Про це повідомив заступник голови Мінрегіону Андрій Білоусов. Дані, наведеними паном Білоусовим, свідчать, що в 2010 році комунальна теплоенергетика споживала 11,8 млрд кубів газу, в 2013 - вже 10,100 млрд кубів газу, тобто на 15% менше, ніж в 2010 році. За рахунок впровадження енергозберігаючих заходів, кожен рік теплогенеруючі підприємства зменшували споживання газу по 5%. За словами Андрія Білоусова, Уряд затвердив баланс газу на майбутній опалювальний період. Передбачається зменшити на 30% ліміт газу для промислових підприємств і на 30% - для підприємств теплоенергетики.
 
Президент Петро Порошенко також позитивно налаштований у питанні теплопостачання. Він запевнив, що Україна пройде майбутній опалювальний сезон, в тому числі, завдяки реверсу газу з країн Євросоюзу. «Буде газ, буде реверс, буде мир, буде єдина об'єднана українська нація, буде суверенітет і територіальна цілісність», - підкреслив він. 
 
Того ж часу, у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості не розділяють оптимістичних прогнозів пана Порошенка та Білоусова. Очільник відомства Юрій Продан заявив, що Україні не вистачає газу, щоб пережити зиму в теплі. Нестача «блакитного» палива складає приблизно 6 млрд кубометрів. Ця цифра може змінюватися в залежності від того, якими обсягами газу буде забезпечувати Україну Словаччина.
 
«Україна Комунальна» вирішила поцікавитися у своїх читачів, чи готуються вони до зими? Відповідне опитування проходило на сторінках інформаційного агентства та у мережі Facebook у період з 28 липня по 4 серпня.
 
За його результатами виявилося, що більшість читачів (35%) хотіли б готуватися до зими, але в них не вистачає на це коштів. 34% голосуючих не мають бажання перекладати підготовку до морозів на свої плечі, аргументуючи свою відповідь регулярним сплаченням ЖКП. 14% користувачів порталу вже утеплили оселю та встановили енергозберігаючі вікна. 11% респондентів придбали електричний водонагрівач. Лише 6% читачів не готуються до зими з надією на те, що батареї будуть гарячими.
 
Коментарі (0)