ГоловнаВибір редакціїВодопостачанняУкраїнцям повертають питну воду

Українцям повертають питну воду

Проблема фінансування Держпрограми «Питна вода України» зрушилась з «мертвої точки». Про важливість її реалізації в один голос заявили голова Мінрегіону Геннадій Темник та Президент Віктор Янукович.

Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Темник, на засіданні Ради національної безпеки і оборони, заявив, що завдяки змінам внесеним до загальнодержавної Програми «Питна вода України» на 2006-2020 роки, уточнено обсяги її фінансування. Про це «Україні Комунальній» повідомили у прес-службі відомства.

Зокрема, внесені зміни передбачають впровадження ресурсо-та енергозберігаючих технологій при будівництві та реконструкції об’єктів водопостачання та водовідведення, та врегульовують питання подальшого будівництва групових і локальних систем доочистки води у соціальній сфері.

Крім того, за словами Міністра, впроваджено нові державні санітарні норми та правила до питної води, які гармонізовані з вимогами європейського законодавства і посилюють контроль якості питної води.

Також впроваджено державний стандарт на джерела питного водопостачання, яким посилено вимоги до якості вихідної води. Прийнято ряд нормативно-правових актів щодо порядку проектування, будівництва та експлуатації бюветів.

Читайте також: Столична вода ніяк не діждеться очистки

«Реалізовано ряд пілотних проектів щодо використання індивідуальних і колективних систем доочищення води для питних потреб на об’єктах соціальної інфраструктури. Зокрема, в Криму, Дніпропетровській, Луганській, Донецькій, Миколаївській, Харківській, Полтавській, Івано-Франківській областях», - розповів пан Темник.

Тим не менше, в країні залишається низка вкрай важливих проблем, констатує посадовець. Зокрема, значна кількість населення не має доступу до якісної питної води. За статистикою, яку наводить очільник відомства, 64% населення забезпечено централізованим водопостачанням, від 8 до 9% населення отримують воду за графіком, 9% населення споживають воду ненормативної якості, 0,7% населення – користуються привізною водою. Залишаються високими норми водоспоживання на одну людину, які у 2-3 рази перевищують аналогічні показники країн Європейського Союзу.

Також, з року в рік погіршується технічний стан систем централізованого водопостачання та водовідведення, що негативно вливає на якість питної води.

Читайте також: Весняна боротьба українських водоканалів

«За останні 10 років обсяги ремонтних робіт зменшились майже в 4 рази. Як наслідок, кількість аварій на мережах досягла двох одиниць в рік на один кілометр, що на порядок перевищує аналогічні показники в європейських країнах. Четверта частина водопровідних очисних споруд відпрацювала нормативний термін амортизації», - зазначив Міністр.

Слід зазначити, що Президент Віктор Янукович, який теж брав участь у засіданні РНБО, заявив, що Держпрограма «Питна вода України» повинна виконуватись незважаючи на фінансові труднощі. «Чекати кращих часів, коли люди страждають без питної води, а там, де вона є, то низької якості, - неприпустимо», - заявив голова держави.

Примітно, що на проблемі фінансування даної Програми, нещодавно наголошував і сам Секретар РНБО Андрій Клюєв. На його думку, необхідно посилити відповідальність за порушення вимог законодавства з питань забезпечення якості водних ресурсів та питної води - занадто багато випадків його невиконання.

Нагадаємо, раніше «Україна Комунальна», аналізуючи проблеми бюджетного фінансування галузі, повідомляла, що у держбюджеті-2013 коштів на реалізацію Держпрограми «Питна вода України» не було передбачено взагалі. У минулому році фінансування Програми складало 200 млн грн.

 
Коментарі (0)