ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГПроект «Бюджет участі» у столиці матиме продовження в 2017

Проект «Бюджет участі» у столиці матиме продовження в 2017

Проект «Бюджет участі» матиме продовження у столиці і цього року.

Про це повідомив перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Геннадій Пліс, інформує прес-служба КМДА.

За його словами, такий формат взаємодії з громадськістю найбільш ефективний, адже він не лише дозволяє виявити пріоритети населення, а й реалізувати найбільш потрібні з них.

«Ми отримали надзвичайно багато проектів. Навіть ті, що не пройшли, ми взяли до уваги, адже вони можуть бути корисними для міста, вони цікаві та потрібні. Але важливо інше - сам проект дозволяє справді робити те, що хочуть люди», – переконаний Пліс. 

Він також зазначив, що проект став важливим інструментом, який виявив тих, хто має ідеї, вміє коротко їх сформулювати, та організував тих, хто вміє запалювати своїм ентузіазмом, здатен підтримувати корисні речі.

«Важливо було не просто дати хорошу ініціативу – бюджет участі передбачає і соціальну активність, «вірусне» розповсюдження своєї ідеї, залучення якомога більшої кількості людей до її підтримки. Виграли ті, хто не лише розповів про свої пропозиції друзям та колегам. Виграли люди, які голосували будинками, залучали депутатів-мажоритарників, проводили семінари та презентації. Я був присутній на ярмарку проектів і був вражений. Захоплення викликали і проекти, вкрай потрібні, прості і цікаві, і люди, які їх презентували. Хотілося б, щоб такий запал продовжувався і надалі. Місто віддало практично всі важелі у руки громадськості, і в результаті виграють всі», – вважає перший заступник голови КМДА.

Як нагадали у КМДА, із урахуванням коштів, які планується спрямувати на реалізацію громадських проектів у 2017 році (50 млн грн), переможцями стали 62 проекти. Серед переможців найбільше проектів, пов’язаних із освітою, спортом, комунальним господарством та довкіллям.

Як відомо, громадський бюджет (бюджет участі) є формою прямої демократії: усі охочі можуть запропонувати цікаві та корисні для загалу проекти, об’єднувати навколо них прихильників. Мешканці районів (без будь-якої сторонньої участі) через власне волевиявлення обирають найдостойніші, на їхню думку, до фінансування. Відбір виконавців проектів здійснюється за тендером (через Prozorro). Сайт для голосування розроблявся за підтримки USAID.

 

 
Коментарі (0)