ГоловнаНовини ЖКГБудівництвоПроектування пандусів унормують та зроблять обов’язковим

Проектування пандусів унормують та зроблять обов’язковим

Відповідні норми містяться у проекті нових державних будівельних норм щодо доступності, які планується прийняти найближчим часом

“Про українські пандуси говорять, що вони, як правило, бувають 2-х видів. Їх або немає взагалі, або вони є, але такі, що краще б не було. І це, на превеликий жаль, правда. 90% пандусів в Україні є неправильно збудованими і небезпечними при користуванні ними. Тому ми ініціювали і вже завершуємо роботу над розробкою абсолютно нових ефективних ДБН, в яких будуть значно розширені та посилені вимоги до влаштування безбар’єрного простору. Вони будуть адаптовані до європейських норм та міститимуть реальні приклади того, як це має бути на практиці. Зокрема, щодо безпечного та ефективного влаштування пандусів”, — повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Відповідні норми містяться у проекті нових державних будівельних норм щодо доступності, які планується прийняти найближчим часом.

За словами Парцхаладзе, створення безперешкодного життєвого середовища для людей з різними потребами є одним із головних завдань, адже понад 3 млн українців з інвалідністю досі залишаються ізольованими від суспільства. “80% з цих людей — працездатне населення і реалізація їхніх прав безпосередньо пов’язана з доступністю будинків, приміщень, вулиць та транспорту”, — наголосив заступник Міністра. Крім цього, реальне забезпечення доступності в Україні є однією із першочергових вимог у зв’язку з ратифікацією Конвенції ООН про права людей з інвалідністю та Угоди про Асоціацію з ЄС.

У проекті нових ДБН, які зараз перебувають на стадії розробки, чітко визначено умови, за яких має розміщуватися пандус. Так, біля входу до будівель та на шляхах руху до них (наприклад, пішохідних переходах або ділянках пішохідного руху з нахилом понад 5%) мають проектуватися зовнішні пандуси. Для забезпечення доступності всередині будівель поряд зі сходами повинні влаштовуватися внутрішні пандуси. Безпечний нахил зовнішнього пандусу не може перевищувати 8%, внутрішнього — 10-12%. При цьому, максимальна висота кожного підйому не повинна складати більше 0,8 м, а за висоти підйому до 3,0 м і більше пандуси слід замінювати підйомними пристроями.

Усі пандуси повинні обов’язково мати неслизьку рівну поверхню та поручні з обох боків, які відрізняються контрастним кольором. Ширина пандуса при однобічному русі має складати 1,2 м, при двобічному — 1,8 м.

Також у разі необхідності зовнішні пандуси можна проектувати з підігрівом поверхні або навісом чи укриттям.

Проект нових ДБН розробляється ПАТ “КиївЗНДІЕП” на заміну діючого ДБН В.2.2-17:2006 “Будинки і споруди. Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення”.

Пандус — один із основних елементів доступного простору, який являє собою суцільну похилу площину, що з’єднує 2 різновисокі горизонтальні поверхні. Пандуси влаштовуються для пересування людей з інвалідністю, які користуються візками, та для переміщення колісних засобів.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

 

 
Коментарі (0)