ГоловнаПублікаціїНадзвичайні подіїПротистояння у Києві забирає життя

Протистояння у Києві забирає життя

Протистояння прихильників Евромайдана і силовиків активізувалося. Вже є перші жертви, мітингувальники готуються до масованої атаки «Беркута».

День Соборності в Україні розпочався з трагедії. Після відносно спокійно минулої ночі на столичній вулиці Грушевського, яка вже третю добу є епіцентром силового протистояння Внутрішніх Військ, «Беркута» та активістів Евромайдана, в 6.00 стало відомо про загибель чоловіка. За даними ЗМІ, його скинули з колонади стадіону «Динамо».

До 13.00 кількість жертв зросла до 4 осіб: ще 3 учасників покалічили і застрелили. За словами очевидців подій, в одного із загиблих не стріляли гумовими кулями з травматичної зброї, а він був убитий бойовим патроном. Генеральна прокуратура підтвердила факти смертей українців, і почала розслідування, на якому наполягає Прем'єр-міністр Микола Азаров. Чиновник назвав протестувальників «терористами» і поклав відповідальність за події на організаторів Евромайдана і учасників акцій.

Крім того, з 8.00 в Києві поновилися зіткнення демонстрантів з силовиками. За даними Еспресо TV і Hromadske TV, станом на 13.00, загонам «Беркуту» вдалося відтіснити протестувальників до вул. Хрещатик і очистити вул. Грушевського і Європейську площу. Силовики розібрали барикади, збудовані протестувальниками з сміттєвих баків, елементів огорожі стадіону «Динамо», тротуарних огорож. Зараз кількість силовиків зростає. ЗМІ повідомляють про те, що в Київ сьогодні прибуде близько 8 тис. бійців підрозділу «Беркут».

Конфліктуючі сторони «обмінюються» гранатами зі сльозогінним газом та камінням бруківки. Кадри прямої трансляції свідчать про нерівність сторін: учасники акції намагаються сховатися на Евромайдане за побудованими раніше барикадами і готуються до штурму. ЗМІ повідомляють про те, що кількість поранених і постраждалих зростає. При цьому люди, побоюючись подальших переслідувань з боку міліції, відмовляються від офіційної медичної допомоги та звертаються до медиків-активістам. Останні повідомили про катастрофічний брак медикаментів. Крім того, є повідомлення про цілеспрямовані дії «Беркута» проти журналістів, які працюють в епіцентрі подій. «5 канал» та Еспресо TV повідомляють про те, що в операторів силовики «закидають світло-шумовими гранатами і обстрілюють».

Нагадаємо, раніше «У.К.» повідомляла про те, що вході протистояння силовиків і демонстрантів був фактично знищений паркан стадіону «Динамо», згоріли його каси, розібраний навіс над зупинкою на вул. Грушевського, виламана десятки метрів бруківки з бруківки на Європейській площі. Для будівництва барикад використовують сміттєві баки і контейнери, ліхтарні стовпи, було спалено кілька автобусів силовиків і один легковий автомобіль. КМДА вже оцінило сумарні збитки столиці за 2 місяці акцій протесту в більш ніж 14 млн грн.

 
Коментарі (0)