ГоловнаВибір редакціїГазопостачання«Північний потік» Росію не врятує

«Північний потік» Росію не врятує

Європа не готова за сьогоднішньою ціною на газ, використовувати на повну потужність Північний потік.

Хоча й вітає будівництво як альтернативу та компенсаторний механізм у випадку конфліктної ситуації між Росією та Україною. Про це сказав в коментарі УНН  незалежний експерт Валентин Землянський.

«Питання наповнення північного потоку – це питання споживання або попиту газу в ЄС. Проте за попередньою інформацією завантаження першої гілки потоку протягом 11 місяців становило 8 млрд куб. м. Тобто виходячи з 27 прогнозованих Північний потік був недовантажений. Яким чином будуть завантажуватимуть другу гілки це також велике питання», – сказав Валентин Землянський.

За словами експерта, ще одним важливим моментом стане транспортування газу вже по території Німеччини, після прокачування потоком. Адже, за нормами третього енергопакету, які розповсюджуються і на німецькі трубопроводи, потрібно резервувати 50% потужності.

Читайте також: Реорганізація «Нафтогазу» затримує кредитування ГТС

«Якщо уявити, що потік буде завантажений то з 55 млрд куб.м. Росія зможе прокачати лише 27 млрд куб. м. І знову ж таки виникає питання завантаженості газопроводу.» – сказав експерт.

«Через ставлення до Газпрому та його позиції на Європейському ринку Північний потік завантажений не буде. Навіть 50% того обсягу який може прокачувати потік не зможе» – додав Валентин Землянський.

За словами експерта, запуск другої гілки північного потоку не вплине на цінову політику Газпрому щодо Європи та України.

«Тим паче, що метою будівництва Північного потоку був транзит вуглеводнів, який видобувається на Южноруському родовищі».

Читайте також: Недобір газу - прихована загроза

Нагадаємо, після виходу на проектну потужність обох ниток пропускна можливість «Північного потоку» становитиме 55 млрд куб. м газу на рік. Довжина - 1,22 тис. км, проходить дном Балтійського моря від Росії (Виборг) до Німеччини (Грайфсвальд).

Маршрут газопроводу «Північний потік» проходить через територію Росії, Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини, а також через територіальні води Росії, Данії та Німеччини.

Будівництво першої нитки почалося в квітні 2010 року і було завершене в червні 2011 року. Будівництво другої нитки почалося в травні 2011 року.

 
Коментарі (0)