ГоловнаКоментаріКоментаріНедобір газу - прихована загроза

Недобір газу - прихована загроза

Чим може загрожувати Україні недобір газу, розповів експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

Як повідомляла «У.К.» раніше, Прем'єр-міністр Микола Азаров заявляє, що країна буде закуповувати рівно стільки російського газу, скільки їй необхідно, а не стільки, скільки прописано в договорах з РФ. А перед цим глава «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що у випадку, якщо не буде виконано мінімальний обсяг закупівлі російського газу, це може стати основою позову до української сторони.

Чим може загрожувати Україні недобір газу, розповів експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

Столиця України не здійснює недобору газу, ми беремо той обсяг, який реально потрібен для економіки, для споживання населення - це 27 млрд куб. газу. Але дійсно існує договір, згідно з яким ми мінімально повинні взяти 40 млрд куб. газу. Відповідно, на цей момент робить упор глава «Газпрому» Олексій Міллер, це його сильна позиція. Він має рацію, що з цим договором потрібно рахуватися.

Читайте також: Негазована енергетика

Тут з'являються два важливі моменти. Насправді Україна, згідно з угодою, купить не 27 млрд, а, разом з компанією OstChem, яка імпортує російський газ для потреб хімічних підприємств (це ще 8 млрд куб.), Приблизно 35 млрд куб. газу.

Відповідно, залишається приблизно 5-6 млрд куб., Які стали спірним моментом в переговорах між Україною та Росією. Навіть якщо подивитися по планам «Газпрому» на продаж газу в Євросоюз, то там він очікує, що обсяг буде менше приблизно на 6-7 млрд. Відповідно, я думаю, що бізнес-політика «Газпрому» спрямована на те, щоб той газ, який він не може продати в Євросоюз, продати Україну. Це бізнес-концепція, це нормально.

Україна впирається і робить це, до речі, обгрунтовано в тому плані, що у нас просто немає грошей. З'явилася інформація, яку обговорювали ще з квітня, про можливість того, що один з російських банків дасть кредит «Нафтогазу» Україна у розмірі до 2 млрд дол., буде відкрита кредитна лінія. Це сталося, ми дізналися це фактично днями. Це означає, що по великому рахунку Україна все-таки буде докуповувати газ до 40 млрд куб., Тому що 2 млрд дол. - це приблизно і є 5 млрд куб. газу.

Важливий момент - обсягу в чотири-п'ять мільярдів 4-5 куб. газу стабільні поставки газу в європейських країни (чого хоче «Газпром»), тому що Україні закачає 18 млрд куб. газу.

Читайте також: Від газу до слів

Цього мало, тому що буде холодна зима. Навіть якщо вона не буде дуже холодною, все одно будуть морози, інші нюанси, можливе збільшення споживання. Мінімум, який повинен бути в газосховищах України, складає 22-23 млрд куб., В ідеалі - 24, а 25 - це взагалі дуже хороший показник. А 18 плюс 4-5 млрд якраз і виходить 22-23 млрд куб. газу. Я так розумію, що відкрита кредитна лінія означає, що зараз Україна і Росія домовилися.

Звичайно, Україна від цього не дуже добре, тому що це кредит, який потрібно віддавати, там високі відсотки, і це накладає зобов'язання на «Нафтогаз» України. Відповідно, це посилює кредитну залежність від Росії, але це вже бізнес-відносини між двома компаніями.

Якщо ця схема спрацює, «Нафтогаз» Україна повністю вибере кредитну лінію в сумі два мільярди доларів, купить газ і закачає його в сховище, то ми не побачимо суду, про який говорив Олексій Міллер. У разі ж, якщо будуть спірні моменти, і України не встигне закачати цей обсяг газу або не буде брати кредит повністю, а візьме, наприклад, 500 млн дол, то ми дійсно можемо побачити позов ще в цьому році. Хоча Олексій Міллер так оптимістично сказав, що за підсумками 2012 в 2013 році можна буде подавати в Стокгольмський арбітраж.

Є спірні юридичні моменти в газовому контракті від 2009 року, ми повинні погоджувати обсяги газу. Тут спірний момент - узгодження залежить від двох сторін. Якщо Росію, наприклад, не влаштує, що вона не розуміє, скільки Україні буде брати газу в третьому і четвертому кварталах, ми можемо побачити подачу позову на цій підставі. А в 2013 році «Нафтогаз» Україна формально може отримати позов від «Газпрому» в Стокгольмський арбітраж, якщо ми не виберемо 40 млн куб. газу.

Читайте також: Тепло за безцінь

 

В принципі, картина виглядає так. Мені здається, що все-таки вдасться домовитися. Звичайно, найголовніший момент для України - куди потім дівати газ, який ми закупимо. Він реально нам не потрібен, ми споживаємо менше - 27 млрд куб. плюс близько 8 млрд для хімічних підприємств. Тобто 5-6 млрд кубометрів газу залишаються.

За матеріалами інституту енергетичних досліджень

 
Коментарі (0)