ГоловнаНовини ЖКГЕнергозбереженняРаду закликають якнайшвидше ухвалити законопроект «Про енергоефективність»

Раду закликають якнайшвидше ухвалити законопроект «Про енергоефективність»

Європейська бізнес-асоціація (EBA) закликала нардепів прийняти проект закону № 4507 "Про енергетичну ефективність" на позачерговому євроінтеграційному засіданні

Європейська бізнес-асоціація (EBA) закликала нардепів прийняти проект закону № 4507 "Про енергетичну ефективність" на позачерговому євроінтеграційному засіданні, яке проходить у четвер, 21 жовтня.

Про підтримку цього законопроекту асоціація заявила на своєму сайті.

"Це рамковий документ, покликаний оновити застаріле законодавство з енергозбереження 1994 року і сприяти впровадженню кращих європейських практик в сфері забезпечення енергоефективності, зокрема при виробництві, транспортуванні, передачі, розподілі, постачання та споживання енергії", - йдеться в повідомленні EBA.

Як відомо, раніше асоціація в цілому висловлювала підтримку законопроекту, однак звертала увагу на необхідність доопрацювання деяких його моментів, які з'явилися в редакції документа між першим і другим читанням. Тому були враховані такі важливі для бізнесу зауваження:

Враховано пропозицію про відповідність вимогам законодавства про захист персональних даних та забезпечення комерційної таємниці інформації про обсяг поставленої і спожитої енергії для населення, яку енергопостачальні організації зобов'язані надавати на запит місцевих органів влади.

Вилучено пропозицію, що виконати вимоги щодо щорічного скорочення споживання енергії, встановлені схемою зобов'язань по енергоефективності, можна тільки шляхом сплати внеску до Фонду енергоефективності чи іншого державного фонду. Таким становищем встановлювалися додаткові фінансові витрати для постачальників електричної енергії та природного газу, які в подальшому могли бути переведені на споживачів.

Відхилено пропозицію про надання Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) повноважень здійснювати моніторинг і оцінку результатів досягнення цільового показника щорічного скорочення споживання енергії. Адже для цього вже є відповідний орган - Держенергоефективності.

Чи не увійшло у фінальну редакцію пропозицію про надання НКРЕКУ повноваження по здійсненню видачі гарантій походження електроенергії, виробленої високоефективними когенераційними установками. Такий стан, на думку експертів Асоціації, могло привести до неоднозначності застосування, колізій і плутанини щодо того, що саме має засвідчувати такий документ і орган його видає. Крім того, це не в повній мірі узгоджувалося з Директиви 2009/28 / ЄС про заохочення до використання енергії, виробленої з відновлювальних джерел та Директивою 2012/27 / ЄС з енергоефективності.

 

 

 
Коментарі (0)